Monte a Švédsko pro Evanse s Fiestou R5

Elfyn Evans se představí v Rallye Monte Carlo 2016 v inovovaném Fordu Fiesta R5 a shodný stroj osedlá i ve Švédsku.

Budoucnost Elfyna Evanse byla jednou z posledních tajenek pro letošní sezónu. Welšský mladík nedostal po roce 2015 šanci absolvovat třetí kompletní sezónu s Fiestou WRC, ale šéf M-Sportu Malcolm Wilson si jezdce chtěl v týmu udržet a výsledkem je program s evoluční verzí Fiesty R5 ve WRC2. Zatím potvrzenými starty jsou pouze dva úvodní podniky sezóny v Monaku a ve Švédsku, kde bude mít Evans za úkol ukázat zlepšení vozu a samozřejmě bojovat o nejvyšší příčky v rámci šampionátu. Kromě změny vozu však na Welšana čeká i změna spolujezdce, protože nově jej bude navigovat Craig Parry, který v posledních sezónách nejčastěji spolupracoval s Tomem Cavem.

Na Fiestu WRC a druhé místo z Korsiky může Evans už jen vzpomínat

Evoluční Fiesta R5 si v loňském roce prošla půlročním vývojem a žolíky, které mohly být použity, byly uplatněny v oblasti motoru, kde došlo ke zvýšení výkonu díky úpravě hlavy válců, válců samotných, výfukového systému a dalších. Podle M-Sportu se tím technikům povedlo získat nárůst o 32 koní a 56 Nm, což sami označují za nejmarkantnější zlepšení parametrů motoru při vývoji. Nebyly však využity úplně všechny žolíky, zbývající budou uplatněny v březnu při změnách spojených s šasi, kde by mělo jít o změny aerodynamiky zadní části, předního nárazníku, tlumičů či ramen zavěšení.

"Chtěli jsme Elfyna udržet v týmu a tento program mu umožní pokračovat v jezdeckém růstu a získávat další zkušenosti bez toho, aby byl pod tlakem boje o nejvyšší příčky absolutní klasifikace. Při představení evoluční Fiesty R5 jsme chtěli mít za volantem zkušeného jezdce a věřím, že Elfyn odvede skvělou práci a ukáže rozsah provedených úprav. Fiesta R5 byla již tak vysoce konkurenceschopnou, loni vyhrála Mistrovství Evropy, a tato vylepšení by měla zajistit Elfynovi pobyt na špičce ve WRC2," říká s programu Elfyna Evanse a nasazení evoluční Fiesty R5 Malcolm Wilson.


Fiestu R5 zná Elfyn z roku 2013…

Své k sezóně 2016 dodává také Elfyn Evans, jenž je rád, že neopustí MS a bude moci nadále jezdit: "Tento program mi umožní další jezdecký růst a získávání dalších zkušeností s MS. Vím, že Fiesty R5 je konkurenceschopné auto a vylepšení vypadají velmi slibně. Už se těším, až se zase posadím za volant a ukážu, nakolik M-Sport na autě zapracoval," říká mladý Welšan a dále děkuje svému dosavadnímu spolujezdci, kterého nahrazuje Craig Parry, "rád bych poděkoval Danovi za tři roky výborné spolupráce. Jeho vědomosti a zkušenosti mě mnoho naučily a jsem mu ohromně za všechno vděčný. Teď začneme novo kapitolu s novým spolujezdcem a na spolupráci s Craigem se těším."

Komentářů celkem: 1
5. 1. 2016 13:08 Upraveno 13:11
0 0
Nerikal Wilson neco o tom, ze Evans pojede i par vybranych podniku, asi na asfaltu, ve WRC? Kazdopadne i tak dobre, Evans je top jezdec a pokud bude fiesta rychla a spolehliva budou mit skodovaci co delat...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!