Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 1. 2016 22:36 − 4854× − 0

Po prvních dvou testech vede Kris Meeke

Rallye Monte Carlo byla večer zahájena dvojicí testů a každý z nich poznal jiného vítěze, ale na čele je Kris Meeke.

Soutěžní prázdniny jsou u konce, tento týden se rozbíhá nová sezóna mistrovství světa v rally a kde jinde by se tak mohlo stát, než v Monaku při Rallye Monte Carlo. Podnik, mající již tradičně roztahanější harmonogram než jiné rally v roce, zahájil středeční shakedown a následně se ve čtvrtek pokračovalo dvěma testy. Oba dva čítaly lehce přes 20 ostrých kilometrů a celá první etapa tak měřila 43,63 km a vzhledem k večernímu času se obě zkoušky odjely pod pláštíkem tmy. A jak je pro Monte tradiční, ani podmínky na trati nebyly stabilní. Zatímco první zkouška byla čistá a "pouze" se na ni vytahovaly nečistoty s průjezdy jednotlivých aut, druhý test nabídl závěrečnou pasáž kompletně pod ledem.

Vstup do soutěže se nejlépe povedl obhájci titulu i monackého vítězství Ogierovi, který dokázal na druhého Meeka najet čtyři sekundy, ale jak se Severo Ir nechal slyšet, dělal hodiny a to jej stálo nějak čas: "Auto je skvělé, mám dobrý pocit. Ale hned kousek po startu jsem ve vracáku udělal hodiny." Za pilotem Citroenu se pak seřadily zbylá dvě Pola WRC v pořadí Mikkelsen a Latvala a pátý byl nejlepší z Hyundai – Neuville, který se ve stopce pro změnu žehral na mlžící se čelní sklo: "Od poloviny zkoušky se mně hodně mlžilo okno a moc jsem toho neviděl." Šestý byl pak Ostberg s nejrychlejší Fiestou WRC, sedmý Paddon s loňskou i20 WRC a osmý Kubica.

Druhá zkouška uzavřela čtvrteční závodění a taktéž přinesla změnu na první pozici, když Meeke projel testem o 11 sekund rychleji než Ogier a o necelých 7 sekund se tím pádem dostal před Francouze, který kvitoval volbu hřebů: "Jsem rád, že jsem v cíli. Tahle soutěž je vždy zrádná. První RZ byla dobrá, na téhle ale bylo více ledu. Jeli jsme hřeby a byly třeba." Nic se nezměnilo na třetí Mikkelsenově příčce, který na týmového kolegu ztrácel 13 vteřin. Na čtvrté místo se posunul Neuville a s rozdílem 35 desetin mu záda kryl Paddon, který na rozdíl od Ogiera pneu s hroty nevyužil: ""Moje pneu bez hrotů mně pomohly v první polovině, ve sjezdu jsem věděl, že musím být opatrný. Nelituji rozhodnutí. Musím víc zapracovat na technice na asfaltu."

Na šestém místě jde po dnešku nocovat Ostberg, který je v pozici nejlepšího Fordu, ale na Paddona mu chybí jen 4 desetiny. Na sedmé místo se propadl Latvala, který se nevyhnul nástrahám soutěže a trefil něco v okolí tratě: "Něco jsme trefili na prvním pořádném ledu. Auto se zpakovalo a něco jsme trefili. Myslel jsem, že jsme poškodili zavěšení, tak jsem zvolnil. Ale bude to dobré, do servisu dojedeme." Osmé místo si po čtvrtku udržel Kubica, na devátou příčku se posunul Lefebvre, který však na Poláka ztrácí 28 desetin a desítku uzavírá Sordo, kterému na mladého Francouze chybí 32 desetin, ale jak se nechal slyšet, dnes to nebylo ono: "Na RZ1 jsem nebyl spokojen s řízením. Také tady to nebylo ono. Zítra je další den…"

Ostře sledovaným je také šampionát WRC2, kde se o premiéru evoluční Fiesty R5 stará tovární jezdec M-Sportu Elfyn Evans. Toho hned v první RZ zdržel defekt po kterém jel 15 kilometrů a nabral minutu ztráty. Na čelo se dostal Maurin odbývající si premiéru v kokpitu Fabie R5, druhý byl Kremer s další škodovkou a třetí pak Gilbert s DS3 R5. Potenciál nového vozu však Evans naznačil hned na RZ2, kdy druhému v pořadí WRC2 nadělil 26 sekund a posunul se na 4. místo. Do čela se pak posunul Gilbert, který má na Maurina necelých deset sekund, třetí příčku si drží Kremer. Čtvrtý je již zmiňovaný Evans, který s nasazeným tempem brzy eliminuje ztrátu způsobenou defektem a pátý je Giordano.

Rallye Monte Carlo – po RZ2
1.Meeke Kris – Nagle PaulCitroën DS3 WRC25:32,1
2.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+6,9
3.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+20,0
4.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC '16+31,4
5.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC '15+34,9
6.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+35,3
7.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+38,7
8.Kubica Robert – Szczepaniak MaciejFord Fiesta RS WRC+45,8
9.Lefebvre Stéphane – Moreau GabinCitroën DS3 WRC+48,6
10.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+51,8

Kompletní zpravodajství z Rallye Monte Carlo naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!