Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
29. 1. 2016 12:09 − 3275× − 4

Rally Liepaja odložena a zkraje února nebude

Rally Liepaja měla zanedlouho otevřít Mistrovství Evropy. Kvůli počasí se tak však nestane.

Poté, co se organizátoři rakouské Jaenner rallye rozhodli letos svou soutěž nepořádat, dostalo se cti otevírat sezónu Mistrovství Evropy lotyšské Rally Liepaja, která zůstala jedinou zimní soutěží v kalendáři. Zatímco ještě před týdnem byly tratě pokryty silnou vrstvou sněhu a v oblasti soutěže mrzlo, obleva všechny stopy zimy smazala a rychlostní zkoušky jsou nyní kvůli dešti a teplotám na bodem mrazu na blátě a nepoužitelné pro potřeby soutěže. Organizátoři se budou však snažit o to, aby se jejich soutěž uskutečnila v náhradním termínu, o čemž budou jednat z promotérem a jisté je jedno, v termínu 5. 2. – 7. 2. 2016 se motory soutěžních speciálů v okolí Liepaji nerozezvučí.

"Rally je kombinací mnoha faktorů, které se všechny dohromady podílejí na bezpečné soutěži. Nejdůležitějším je bezpečnost a to jak posádek, tak diváků. Za panujících podmínek kdy jsou cesty rozměklé a mokré by i pouhých několik prvních vozů povrch zničilo natolik, že by v případě nehody měly záchranáři problémy se rychle pohybovat po zkoušce. Zaznívaly hlasy, že by soutěž šlo pořádat, kdybychom místo pneu s hroty použili šotolinové pneumatiky. K tomu bych rád uvedl, že to není možné nejen kvůli pravidlům FIA, ale také kvůli bezpečnosti účastníků. Na takto mokrých a měkkých cestách by měly šotolinové pneu jen malou přilnavost a pravděpodobnost nekontrolovatelného klouzání vozů by vzrostla," říká za organizátory Raimonds Strokšs.

Navíc nesmíme zapomínat, že se soutěž odehrává na veřejných cestách, které každodenně využívají obyvatelé regionů Liepāja a Kuldīga. V povolení k použití těchto cest k účelům rally nám nikdo z jejich vlastníků nedal povolení k jejich ničení či omezování přístupu obyvatel k jejich domům po delší časové období," dodává k důvodům pro zrušení soutěže Raimonds Strokšs a uzavírá optimističtěji o jednání o přesunu termínu soutěže, "ačkoliv jsme toto těžké rozhodnutí udělali dnes, už pracujeme s FIA a promotérem Eurosport Events na přesunu soutěže na pozdější termín. Upřímně doufám, že se nám podaří nalézt společnou řeč a že vám budeme brzy schopní oznámit nové datum Rally Liepaja 2016."

Komentářů celkem: 4
29. 1. 2016 17:381
0 0
Ach jo, tak už to konečně přesuňte na Arctic Lapland rally, kde není o sníh nouze nikdy !!!smajlík
30. 1. 2016 09:212
0 0
Ale oni o ME zájem nemají.
30. 1. 2016 10:373
0 0
A já bych měl radost, kdyby to rovnou nahradili náhradníkem ...
30. 1. 2016 11:254
0 0
jen jestli ten vyděrač Ribeiro nějakýho náhradníka vůbec má, při jeho způsobu jednání
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!