Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
1. 2. 2016 19:24 − 6334× − 4

i20 R5 poprvé odhalen na testech

Hyundai v Monaku vyjel s i20 WRC letošní evoluce a má prostor na práci na speciálu R5, jenž by měl být ještě letos homologován.

Svůj přírůstek do rodiny jménem R5 Hyundai neoficiálně sliboval již nějaký ten měsíc, při představení letošní i20 WRC v prosinci loňského roku poprvé odhalil, jak by mohl vypadat prototyp i20 ve specifikaci R5. Dnes se fanoušci a obecně celá motoristická veřejnost dočkali dalšího kroku, když tým zveřejnil první záběry z testování prototypu, které se odehrálo minulý týden na francouzské šotolině, konkrétně na jihu země v okolí Fontjoncouse. Za volantem seděl hlavní testovací pilot Kevin Abbring, který bude dále s vozem jezdit v různých evropských lokalitách s cílem co nejlépe vyzkoušet vůz před plánovanou homologací v létě.


Foto: Hyundai motorsport

Jestliže projekt WRC sloužil a slouží převážně pro povznesení image značky, vůz R5 je pak prvním střípkem zákaznického programu, který Hyundai rozjíždí. Při vývoji i20 R5 se vychází z dvouletých zkušeností, které tým získat účastní v MS s vozem WRC a cílem je zákazníkům poskytnout konkurenceschopný speciál jak pro šampionát WRC2, tak i pro regionální a národní mistrovství. Celý zákaznický program vede Ital Andrea Adamo a pod ním je tým 25 pracovníků, který nyní bude mít na starost vývoj, testy a posléze homologaci vozu.


Foto: Hyundai motorsport

"Jsme nadšení, že započaly testy nového vozu R5 z dílen Hyundai motorsportu, na jehož vývoji strávil tým z Alzenau několik měsíců," říká manažer zákaznického programu Andrea Adamo a pokračuje, "úvodní test minulý týden ve Fontjoncouse odjezdil Kevin Abbring a začali jsme pěkně zostra. První testy nové i20 R5 budou zaměřeny na spolehlivost, takže můžeme průběžně řešit jakékoliv problémy při tom, když budeme vyvíjet auto, ve kterém si naši zákazníci budou moci užít jízdu bez toho, aniž by dělaly kompromisy s výkonem."


Foto: Hyundai motorsport

"Našim cílem je první vozy dodat zákazníkům koncem léta. Teď vstupujeme do důležité fáze, rozjíždíme testovací program a rozšiřujeme náš zkušený tým o další zaměstnance. Vůz R5 je určený pro zákazníky a ačkoliv se Hyundai motorsport nebude přímo jako tovární tým účastnit žádného šampionátu, je našim cílem poskytnout zákazníkům nejlepší služby a podporu. Dostali jsme se do vzrušující fáze a doufáme, že auto v ostrém nasazení uvidíme v regionálních a důležitých evropských národních šampionátech do konce tohoto roku. A v roce 2017 pak očekáváme ještě větší rozšíření," dodává Andrea Adamo k plánům týmu na šíření jejich nového speciálu.


Foto: Hyundai motorsport

Komentářů celkem: 4
haq
1. 2. 2016 23:39
0 0
Zvláštní jaké má i20 uložení křídla odproti jiným R5kám smajlík
3. 2. 2016 09:35
0 0
ono by stálo za to, aby mr. Vošický z Hyundai CZ nejen škodu napadal v reklamách, ale mohl by zde postavit tým, aby to neměl soused z Boleslavi tak jednoduché smajlík
3. 2. 2016 12:35
0 0
to by měl. Kor když jsem mu to navrhl aprílovém článku pár roků zpět smajlík
3. 2. 2016 19:36
0 0
Ty antiškodovácký reklamy byly podle mě úplná zhovadilost nejvyšší úrovně. A díky tomu vim jediný a to, že si nikdy nekoupim Hnůjdaje... I když ty lepší modely vypadaj pěkně a ve WRC jim docela i přeju, tak nikdy!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!