Vaakuna Ralli – komentář

Sněhové podmínky ve Skandinávii se vrátily do normálu a o uplynulém víkendu se odjely další soutěže.

Sněhové podmínky ve Skandinávii se vrátily do normálu a tak se o uplynulém víkendu mohly odehrát další soutěže tamních národních šampionátů. Ta nejzajímavější se bezesporu odjela ve Finsku, kde se na startu Vaakuna Ralli sešla opravdu zajímavá sestava. Vedle lídra Juhy Sala s Peugeotem 208 T16 R5 a pilota Citroënu DS3 R5 Jussiho Vainionpää to byl i smolař z Arctic Lapland Rally Jarkko Nikara. Ten díky změně pravidel pro kategorii SM1 dostal novou šanci poprat se za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX s modernějšími vozy R5 o titul. Na Mitsubishi se doposud spoléhal i Kristian Kiviniemi, ale ten teď přesedá do Citroënu DS3 R5 pořízeného z Norska. Na startu pak nechyběl ani další premiant v nové technice R5, Jari Ketomaa. Ten dostal za úkol otestovat Mitsubishi Mirage R5 a ověřit jeho konkurenceschopnost. S cílem získat nové zkušenosti dorazil do Finska mladý Ole Christian Veiby za volantem Škody Fabia R5.

Návrat za volant soutěžního vozu si po dvouleté pauze při Vaakuna Ralli odbyl Ukrajinec Oleksiy Tamrazov. Už v kratičké páteční předehře o dvou rychlostních zkouškách jej ale ze hry vyřadila technická porucha jeho Fordu Fiesta Super 2000. V závěji pak na druhé zkoušce skončily naděje na dobrý výsledek pro Vainionpääho. Naopak nejrychleji do rally vstoupil Salo a do hlavního sobotního dějství šel s náskokem 6,6 sekundy na Nikaru. Pilot Mitsubishi v sobotu ráno zvítězil v prvních třech zkouškách a dostal se o 7,1 vteřiny do čela. Stejně jako v předešlé soutěži v Laponsku ovšem Nikarovi nepřálo štěstí a jeho bodové konto nadále zeje prázdnotou. Z vedoucí příčky jej nejprve srazila skoro čtyřminutová ztráta zapříčiněná defektem a definitivní tečkou za jeho účastí v soutěži bylo následné poškození vozu.

Ani po odstoupení jezdce Lanceru si ale znovuvedoucí Salo nemohl oddechnout. Do pořádné formy se totiž dostal mladý Veiby a zahájil svůj drtivý finiš. Během toho vyhrál obě závěrečné zkoušky a od vítězství jej v cíli dělilo pouze 2,3 vteřiny. Ketomaa během sobotní etapy ukázal potenciál Mirage R5. Na prvních dvou zkouškách zajel třetí nejrychlejší čas a v té třetí dokonce druhý. Až do úplného závěru soutěže bojoval s Ari Vihavainenem o bronzový stupínek. Nakonec tento souboj vyzněl o 7,1 vteřiny vítězně pro jezdce Lanceru WRC Step 2. S dobrým pocitem určitě z druhé soutěže odjížděl i druhý pilot Lanceru WRC Mikko Eskelinen, který skončil šestý a poskočil na průběžnou druhou příčku v hodnocení SM1. Vedení v této klasifikaci si upevnil vítěz obou odjetých rally Salo a ve stejné situaci se v SM2 nachází Teemu Asunmaa, který rovněž vyhrál obě rally. I tentokrát se ho snažil držet Hiroki Arai pilotující obdobné produkční Subaru, ovšem v RZ 3 jej poslal přes střechu.

Výsledky podniku finského mistrovství

Stav šampionátu SM1: 1. Salo 62,5, 2. Eskelinen 34,5, 3. Vainionpää 27, 4. Ruokanen 25, 5. Lehessaari 18, 6. Juolahti 17

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!