Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
5. 3. 2016 23:34 − 2376× − 0

Jari-Mati Latvala nadále ujíždí soupeřům

Dnes pokračovala Mexická rally nejdelší etapou a ve vedení se i nadále drží Jari-Mati Latvala.

Sobota v případě Mexické rally nabídla hned devět měřených testů, ale jak je v této soutěži zvykem, hned třetina z nich byly superspeciálky, což znamená, že na klasické zkoušky se posádky vydaly na čtyři úseky, které se ve dvou případech jely dvakrát a ve zbylá dvojice testů se projela jen jednou. Den otevírala 30 km dlouhá Ibarrilla, která se jela v obráceném směru oproti loňskému roku. Zajímavostí RZ je, že na ní nově vyrostl nový skok, kde se posádky na chvíli mohly vzepřít zákonům zemské přitažlivosti a proletět se vzduchem. Následujícím testem byly Otates, které měřily přes 40 kilometrů a byly nejdelším testem dne. Zkouška se v minulých letech vyznačovala tím, že si na ní vylámalo zuby několik favoritů – stačí zmínit kotrmelce Mikkelsena před dvěma lety či Latvalovu kolostřešní kombinaci, kterou zde vysekl ještě o pár let dříve. V roce 2013 se zde také Ogier s Ingrassiou potýkali se zavřenými bránami, kdy musel spolujezdec vystoupit a jednu otevírat. Nejkratší je dnes z klasických zkoušek El Brinco, která se jede dvakrát pod tímto názvem a jednou opačně jako součást jiné rychlostky.

Po včerejšku byl na čele Latvala s půlminutovým náskokem na Ogiera a čekalo se, jak se dnes bude rozestup mezi touto dvojicí vyvíjet, když Francouz pokračoval v čištění trati zatímco Fin jel jako sedmý. Mnohé naznačila již RZ11, kde Latvala dal Ogierovi necelých dvacet sekund, svůj náskok výrazně navýšil a jak se nechal slyšet v cíli, to nečekal: "Až k cíli to šlo výborně, pak jsem ale trefil kámen a bál se defektu. Čas je pro mě překvapením, čekal jsem, že tu se Sebem pojedeme rovinu." Konečnou se tato RZ stala pro Camilliho, který ani napotřetí neprolomí smůlu a neodjede celou rally. Když v RZ12 přidal Latvala dalších 20 sekund náskoku, měl na čele pohodlný odstup více jak minutu na druhé Ogiera. Druhý čas zde zajel Mikkelsen, který se pomalu začal přibližovat k třetímu Sordovi a to byl pro tábor Hyundai ten nejmenší problém. Paddon podruhé za dva dny poškodil zadní kolo, musel na přejezdu spravovat a hlavně se propadl za Ostberga na šesté místo ("Trefili jsme břeh a poškodili zavěšení stejně jako včera. Opravíme to na přejezdu.").

A ani to nebyl problémům korejské značky konec. Definitivně se v této RZ se soutěží rozloučil Neuville, který havaroval a byl preventivně i se spolujezdcem převezen do nemocnice, kde se ukázalo, že posádka vyvázla bez zranění. Krátká El Brinco už žádné změny nepřinesla a po první sobotní sekci bylo pořadí následující. Vedoucí Latvala měl minutu a čtvrt k dobru na druhého Ogiera, 52 sekund nazpět jel Sordo a čtvrtý Mikkelsen jej stáhl na čtvrtminutu. Pátý byl Ostberg, který měl minutu na Paddona. Ve WRC2 hned na RZ11 ztratil všechny naděje Fuchs, jenž měl problémy v rychlostce a tu dokončil s obrovskou půlhodinovou ztrátou a propadl se na předposlední místo. Z druhé příčky za Suninenem se však dlouho neradoval ani Al-Kuwari, který v RZ12 putoval do rally2 a druhou příčku uvolnil Ptaszkovi, který jel premiérově v barvách Peugeotu Slovakia a třetí příčku v polovině dne držel Rendina.

I po servisní přestávce pokračoval Latvala v přidávání nejrychlejších časů, ale už to nebylo tak výrazně. Po RZ14, kterou byla Agua Zarca, což byla kratší verze dopolední Ibarilly se Ogier nechal slyšet, že už nejede naplno, ale to Latvalu nepřesvědčilo a kontroval tím, že se uvidí v následující zkoušce. I v ní Fin zvítězil a svůj náskok navýšil na více jak minutu a půl. Konec, minimálně pro dnešek, pak RZ15 znamenala pro Mikkelsena, jenž šel ven a musel odstoupit. To znamenalo posun pro posádky počínaje Ostbergem, jenž se tak dostal již na čtvrté místo a měl minutu na Paddona, kterého opět lehce pozlobilo auto: "Bylo to náročné. Musel jsem se vyrovnat s horkem v autě. Přehřály se nám brzdy, pak jsme přišli o řazení pádly a musel jsem používat manuální. V pomalejších sekcích se pak auto příliš hřálo.". Po RZ15 se do TOP 10 protlačil Gorban s MINI WRC, což znamená, že pokud tento výsledek udrží, tak půjde o bodový finiš po nějakých dvou a půl letech, protože naposled skončil na bodovaných příčkách v Austrálii 2013 s Quinnem za volantem.

Poslední klasický test byla RZ16, jíž opět vyhrál Latvala a svůj náskok tak před trojlístkem závěrečných superspeciálek navýšil na minutu a 36 sekund na druhého Ogiera. Třetí Sordo pak následuje s minutovým odstupem, dvojnásobná je ztráta čtvrtého Ostberga. Pátý je Paddon, který má pohodlné dvě minuty k dobru na Tanaka, sedmý je náš reprezentant Prokop, jenž má minutu náskok na osmého Bertelliho. Devátý je nejrychlejší z jezdců WRC2 Suninen, který za svými zády drží i Gorbana s MINI WRC, přičemž rozdíl mezi touto dvojicí je čtvrt hodiny. Ve WRC2 je Suninen taktéž nikým neohrožován a vede o pověstný parník před Ptaszkem, jelikož tuto dvojici dělí téměř 19 minut. Třetí je pak Rendina a čtvrtý Fuchs.

Závěrečná trojice superspeciálek nepřinesla žádná dramata a vítězství si rozebrali jednou Sordo a dvakrát Ogier, ale na celkové výsledky to mělo pramalý vliv, jelikož rozestupy mezi jezdci v TOP se počítaly spíše již v řádu minut. Nejmenší rozestup je tak mezi čtvrtým Ostbergem a pátým Paddonem, které dělí 53 sekund, největší naopak mezi devátým Suninenem a desátým Gorbanem, kde je mezera čtvrt hodiny. Ale v neděli zahájí den 80 kilometrů dlouhá vložka Guanjuato, která může vzhledem ke své délce, přinést ještě nějaká nečekaná dramata.

Mexická rally po RZ19
1.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC3:27:22,8
2.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+1:35,7
3.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+2:40,4
4.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+4:48,8
5.Paddon Hayden – Kennard JohnHyundai i20 WRC '16+5:42,1
6.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+7:50,5
7.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+9:23,5
8.Bertelli Lorenzo – Scattolin SimoneFord Fiesta RS WRC+10:19,5
9.Suninen Teemu – Markkula MikkoŠkoda Fabia R5+12:33,7
10.Gorban Valeriy – Korsia VolodymyrMini Cooper WRC+27:49,2

Mexickou rally můžete jako obvykle sledovat na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!