20. 3. 2017 19:32 − 1696× − 0

Rallye Le Touquet – komentář

Nedaleko od přístavu v Calais zahájili o víkendu francouzští jezdci svou letošní pouť za titulem domácího asfaltového mistra.

Obhájce Sylvain Michel by se letos rád ukazoval hlavně v zahraničí a v Le Touquet tak bychom jeho Škodu Fabia R5 hledali marně. Za volant vozu českého výrobce ale premiérově usednul Quentin Giordano a hned s ním vyhrál první rychlostní zkoušku. Jak se později ukázalo, jednalo se v podstatě o ojedinělý jev, který se znovu ukázal pouze na divácké RZ 8. Giordano už nebyl ve zbytku etapy schopen držet krok se svými rivaly v dalších R5, propadnul se na šesté místo a poslední páteční zkoušku pro poruchu převodovky už nezdolal. Mezitím vyšla další překvapivá hvězda, když se ve druhém testu dostal do vedení Marc Amourette s Citroënem DS3 R5. Za jeho záda se procpal další jezdec DS3 Yoann Bonato a po třech zkouškách za ním zaostával o 5,6 sekundy. Do Bonata se na začátku druhé sekce pustil Pierre Ragues a na chvíli šel i před něho. Následně ale spadnul až na páté místo a po prvním dnu si alespoň před Vincentem Dubertem udržel pozici nejrychlejšího jezdce Škody Fabia R5. Amourette ještě po RZ 6 držel s náskokem 8,9 sekundy vedení, ale pak jeho Citroën postihly technické problémy a lídr před druhým servisem spadnul až na čtvrtou příčku. Za zmínku jistě stojí, že v této fázi soutěže celou první pětku dělilo jen 7,9 sekundy!

Ve vedení se po sedmém testu ocitnul Eric Brunson, který s Fiestou WRC začínal trochu opatrněji. Zato Bonato byl pořádně v tempu od prvních kilometrů a po deváté zkoušce se procpal před pilota WRC na první místo. Na konci etapy už ale pořadí první trojice vypadalo jinak, lídrem se stal o 3,1 sekundy před Bonatem Brunson. V sobotu se konečně přihlásil o slovo i druhý pilot Fiesty WRC David Salanon a během prvních dvou testů se posunul až na druhé místo. Bonato mu však porážku okamžitě oplatil a v předposlední sekci se ještě pokusil zaútočit na vítězství. Brunsona skutečně dvakrát porazil a dvě zkoušky před cílem zaostával už jen o 11,1 sekundy. Nic, s čím by se ještě nedalo pracovat. Úspěšnost Citroënu podtrhoval Amourette, který si dokázal poradit se Salanonem a vrátil se zpět na třetí místo. Na senzační vítězství sice nedosáhnul, ale jeden skalp vozu WRC si Amourette přeci jen připsal a navíc se umístil na bedně. Naopak vůbec soutěž nevyšla jezdcům R5 od Peugeotu. Charlese Martina vyřadila technika stejně jako Erica Mauffreyho, Lionel Mesnager vzdal z osobních důvodů. Bonatovi pokus o vyhrání Rallye Le Touquet nevyšel, ale za druhé místo s odstupem čtvrt minuty mohl být jistě taky rád. Brunson tak zopakoval loňský triumf a svou domácí soutěž opanoval rekordně už pošesté.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!