26. 1. 2009 20:26 − 5746× − 107

Úspěšné první setkání Asociace jezdců rally

V sobotu se v radotínském Kart Centru konala valná hromada AJR.

Zázemí radotínské motokárové tratě hostilo v sobotu 24.1.2009 první valnou hromadu Asociace jezdců rally (AJR). Otevřené sdružení, které bylo založeno v loňském roce zejména jako iniciativa po nešťastné tragické nehodě na Horácké rally, představilo svým členům i nečlenům svůj program a plán, jak začít řešit nešvary v české rally a jak pomalu zlepšit situaci, ve které se české soutěže nacházejí.


Foto: Honza Pilát

Velmi pozitivní informací je, že setkání přilákalo celkem zhruba 120 soutěžních jezdců. Členy AJR doplnili i nečlenové, kteří si přišli poslechnout názory AJR. Toto je zcela jistě zásadní průlom, protože AJR prokázala, že její názory zajímají i nečleny. Úvodem setkání byl účastníkům představen organizační výbor a představeny cíle AJR a současně již dílčí výsledky a úspěchy, které se asociaci podařilo za krátkou dobu trvání prosadit.


Foto: Honza Pilát

Cílem AJR je zejména spolupracovat s pořadateli a s federací automobilového sportu FAS na zlepšení bezpečnosti na soutěžích rally a zlepšení komunikace mezi jezdci a federací. K tomu mají pomoci dva zástupci AJR, kteří se budou účastnit jednání rally komise FAS, a kteří budou na rally komisi předkládat své návrhy a doporučení, případně komentovat navrhované změny. Asociaci se již podařilo navázat kontakt s pořadateli prvních dvou soutěží Mezinárodního mistrovství, tedy s pořadateli Valašské rally a Šumavy. Na Valašské rally se jednání s ředitelem soutěže účastnil Petr Řihák, který se vyjadřoval zejména k časovému harmonogramu a servisnímu areálu. „Ředitel valašky byl velmi rád, že jsme s ním začali jednat a pozitivně přistoupil na naše návrhy v souvislosti s časovým harmonogramem. Valaška bude první soutěží s HANS, a proto je třeba dát posádkám trochu více času a zlepšit tak napjatý harmonogram, tak jak byl v loňském roce. Bylo mi rovněž přislíbeno, že alespoň částečně dojde k úpravě servisního areálu tak, aby v něm bylo více prostoru, a aby se v jednom místě nesetkávala přijíždějící i odjíždějící vozidla,“ říká Petr Řihák.


Foto: Honza Pilát

Trať následující Rally Šumava byla již před časem připomínkována Václavem Pechem jun., který žádal jménem asociace o úpravu, či úplné vyřazení přejezdové rychlostní zkoušky „Roupov“, která byla nebezpečně rychlá. Pořadatelé dle jeho slov tuto rychlostní zkoušku úplně vyřadí z programu Rally Šumava. „Pořadatelé poměrně pozitivně přistoupili na naše návrhy, a do budoucna slíbili radikální změnu harmonogramu, která by měla čítat přesunutí divácké rychlostní zkoušky v Plzni už na pátek a následný převoz soutěžních aut do Klatov na přepravnících. Rovněž se už nebude opakovat servisní areál v Jiníně,“ dodává Václav Pech jun.


Foto: Honza Pilát

Reakce rally komise na návrhy AJR byla poměrně příznivá a je zde předpoklad, že vzájemná komunikace přispěje k vylepšení stavu českých automobilových soutěží. „Komunikace s pořadateli a s FAS se již projevila při schvalování tratí, a chceme dosáhnout toho, aby byla zakotvena povinnost schválení tratě každé soutěže jedením členem AJR. Je připraveno zavedení jednotného retardéru, který bude používán ke snížení okamžité rychlosti, a který by měl být na všech soutěžích ze stejného materiálu, a měl by mít stejné rozměry,“ říká k dosavadním jednáním Tomáš Singer.


Foto: Honza Pilát

Petr Černohorský informoval přítomné o zavádění jednotného systému povinné reklamy, která by na příště měla mít standardní rozměry a jednotné umístění v předem definovaném prostoru na dveřích soutěžních vozidel. Vyloučí se tak dohady nad správným umístěním různě velké povinné reklamy na jednotlivých soutěžích. Výsledkem jednání byla rovněž dohoda o zvětšení a garantování důstojného servisního prostoru pro všechny posádky o rozměrech min 80m2 a pro posádky s prioritou ASN 100m2. Všichni jezdci účastnící se soutěže by měli po skončení soutěže vyplňovat kartu o spokojenosti s danou soutěží, ve které by se zhodnotila úroveň soutěže, její zabezpečení a přístup pořadatelů. Výsledkem tohoto hodnocení, které vyplní všichni účastníci rally by mělo být to, že nejhůře hodnocená soutěž by v následujícím roce neměla být do šampionátu zařazena.

Účastníci byli dále informováni o tom, že AJR se pokusí prosadit snížení, nebo alespoň zachování stávající výše startovného, či případně jeho úpravu pro vybrané skupiny soutěžících. Dále je v plánu prosadit změnu při sestavování startovních listin, která by respektovala skutečnou výkonnost posádek, tak aby nedocházelo k poškození jednotlivců posunutím ve startovním pořadí. Přítomní dále v diskusi komentovali otázku účasti na tzv. „černých závodech“, kde zatím není úplná shoda, ale i zde se rýsuje řešení.


Foto: Honza Pilát

Na závěr setkání byla přesunuta diskuse o sytému HANS, kde se očekávala nejvíce bouřlivá diskuse. Jednání ale proběhlo v klidu a bez emocí. Zástupci AJR informovali, že na rally komisi tlumočili svůj názor o špatné informovanosti v souvislosti se zavedením sytému HANS v šampionátu sprintrally, kde nebyla dodržena roční ohlašovací povinnost. AJR si uvědomuje, že jednorázové zavedení bezpečnostního prvku HANS je velmi vysokou investicí, která může mít negativní důsledky na některé týmy i jezdce. Zároveň si AJR uvědomuje bezpečnostní přínos systému HANS v rallysportu, a všem svým členům jeho použití doporučuje. Všichni přítomní měli na závěr možnost si díky přítomnosti distributora HANS osobně vyzkoušet přímo v sedadle s použitím vlastní helmy, což se setkalo s velkým ohlasem.

Asociace jezdců rally tak v sobotu prezentovala své názory a současně otevřenost naslouchat názorům a nápadům všech jezdců z celého spektra startovního pole. Mezi přítomnými bylo cítit, že jsou s dosavadním fungováním AJR ztotožnění, a že příznivě nahlíží na dosavadní činnost a jednání, která AJR vedla s pořadateli či funkcionáři. Asociace si dala za úkol v nejbližší době prověřit právní postavení jezdců a provozovatelů soutěžních vozidel v případě havárie na rychlostní zkoušce, kdy dojde k poškození majetku či zdraví třetích osob. Dále bylo přislíbeno, že AJR se bude snažit prosadit zmrazení výše startovného a případné snížení pro některé skupiny startujících. (junioři, N1, A5,…) Během setkání byl představen program AJR, který byl přítomnými jednohlasně schválen. Potěšitelné je, že na závěr jednání se do Asociace jezdců přihlásili další soutěžní jezdci.

Po oficiální části setkání následoval přátelský závod na motokárách, kterého se mohli zúčastnit všichni přítomní. Asociace jezdců rally děkuje Luboši Tenklovi z Kart centra, který dal bezplatně k dispozici prostory a občerstvení pro setkání. O dalších výsledcích činnosti AJR, případně o dalších setkáních budete informování na oficiálních stránkách www.ajr.cz, nebo na stránkách www.ewrc.cz

Program asociace jezdců

  1. zástupce jezdců v rally komisi + FAS
  2. bezpečnost jezdců
    • schválení tratě
    • zabezpečení zdravotní pomoci (technická vybavenost)
    • odbornost pořadatelů
    • rychlostní průměry na RZ
  3. komunikace s pořadateli
    • značení RZ při tréninku
    • průjezdnost retardery
    • velikost servisů
    • logické uspořádání RZ
    • délka přejezdů
    • informace o službách (odtah, pneuservis, půjčovna vozů)
    • rychlostní průměr mezi RZ (spojovací úseky)
    • mediální informovanost tj. posouzení v jakém rozsahu provedl organizátor reklamu na daný závod
    • způsob vyhlašování výsledků a předávání cen tj. např. rally Český Krumlov by mohl být vzorem pro všechny organizátory a ne si někde v tělocvičně tleskat sami sobě
    • omezení maximální rychlosti
    • odbornost technických komisařů
    • sjednocení reklamy tj. stálé místa pro reklamu na vozidlech pro organizátory
    • optimalizace seznamovacích jízd
    • poloviční startovné pro mladé jezdce
    • postih posádek za nesprávně vyplněné přihlášky a nepřipravenost při formálních přejímkách
  4. zastupování jezdců všeobecně
    • jakákoliv změna předpisů oznámena jeden rok dopředu např. povinný HANS rok zkušebně, po roce povinný řešit a odpovídat na všechny dotazy a stížnosti jedzců
    • asociace si udělá vlastní hodnocení závodů podle kterého bude na konci sezony nejhorší závod přeřazen do nižší kategorie a místo něj postoupí jiný organizátor
    • všechny zápisy z jednání výboru s pořadateli a FAS zveřejnit na eWRC a webu www.ajr.cz
    • zástupce AJR se zúčastní při sestavování kalendáře na příští rok
    • zatraktivnit startovní pole např. vypsáním třídy GT
Komentářů celkem: 107
MPI
31. 1. 2009 20:58101
0 0
K+K+K: taky mám ten dojem, když se HANS nařídil striktně všem, tak se nadává co ti chudáci v nižších třídách, u kterých bude pořízení HANSU tvořit asi větší část rozpočtu, když se přijde s ústupkem, je to taky špatně....tak nevím oč tu běží...
31. 1. 2009 20:59102
0 0
Tohle téma, lépe řečeno diskusi dám po víkendu ke studiu mému kamarádovi psychiatrovi. Myslím, že bude mít velkou radost...
MPI
31. 1. 2009 21:09103
0 0
MravenecZ: To bezpochybysmajlík
Chocholoušek
31. 1. 2009 21:10104
0 0
Jako lékařská kapacita na poli psychiatrie mohu zodpovědně prohlásit, že pan Vrátil by se měl u nás léčit. Třikrát denně skotské střiky a ony ho ty nesmysly rychle přejdou.
MPI
31. 1. 2009 21:11105
0 0
Nicméně nemusím být psychiatr ani psycholog abych si sám odvodil jedno - vždycky se najde někdo, kdo bude nadávat naprosto na všechno
31. 1. 2009 22:17106
0 0
Chocholoušek: Pane lékařská kapacito, velmi Vás prosím, můžete mě alespoň Vy nějaký ten "nesmysl" ocitovat? Předem děkuji za Vaši ochotu.
31. 1. 2009 22:24107
0 0
Skvělý, diskuze na novinkách a na idnesu je vedle ewrcu smysluplná a plná intelektuálů smajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!