5. 7. 2005 00:00 − 3503× − 22

Budeme mít Světový pohár v rally?

Názor – Počet zemí, které chtějí pořádat soutěž Mistrovství světa v rally neustále stoupá. Martin Vaněk přichází s možným řešením jak by se dal šampionát rozšířit.

Počet zemí, které chtějí pořádat soutěž Mistrovství světa v rally (WRC) neustále stoupá. Mezinárodní automobilová federace FIA by ráda viděla světový šampionát i v nových lokalitách a chce zvyšovat v kalednáři počet soutěží.

Jenže automobilky účastnící se mistrovství světa razatně odmítají zvyšovat počet soutěží. Právě naopak, jsou pro snížení soutěží. Přáli by si také soutěže v zemích, které by jim z marketingového hlediska vyhohovali lépe, ale ne na úkor zvyšování počtu soutěží v kalednáři MS. Dá se taková situace řešit? Zdá se, že jediným možným řešením může být rotace soutěží, kdy by daná soutěž byla zařazena do kalendáře MS jednou za dva roky. Co by bylo se soutěží v roce když nebude zařazena do WRChampionship? Byla by zařazena do nově vzniklého "šampionátu"- Světový pohár rally (Rally Cup – RC).

Světový pohár by byl takovou "dvojkou" nebo chcete-li "béčkem" mistrovství světa. Soutěže, které by byly v jednom roce zařazeny do WRC by byly v následujícím roce zařazeny do RC a naopak.

Provizorní kalendář Mistrovství světa (WRC) a Světového poháru v rally (RC)

WRCRC
ledenMonte Carlo (A)Německo (A)
únorNorsko (S)Švédsko (S)
březenMexikoAgrentina
dubenJARJordásko
květenPortugalskoTurecko
červenŘeckoFinsko
červenecŠpanělsko (A)Itálie (A)
srpen Polsko (A)Francie (A)
záříIrskoVelká Británie
říjenJaponskoČína
listopadNový ZélandAustrálie

A – asfaltové soutěže
S – soutěže na sněhu

WRC – 3 dny, minimálně 400 km RZ

RC – 2 dny, maximálně 340 km RZ

P.S. – místo Polska tam může být třeba Česká republika :-)

Komentářů celkem: 22
6. 7. 2005 20:1521
0 0
Myslím,že to nemá budoucnost.Je tu M.S. a M.E.a už z něho FIA vytlačila WRC-čka.Další pohár(či mistrovství)je zbytečné.Pro továrny by to byly jen finance na víc a proti tomu bojují už delší dobu.Soukromníci by na tom byly ještě hůře.Jezdily by maximálně posádky té dané země a blízkého okolí.Lepší bude opět povolit WRC do M.E.
flipco
5. 11. 2005 22:4122
0 0
V ME by mohol vzniknúť TEAMS CUP a samozrejme s WRCkami.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!