Pane Pospíšile, tak takhle vážně ne…

Dlouho jsem zvažoval,jestli má vzniknout tento článek a nakonec jsem usoudil,že vzniknout prostě musí!

Vážení příznivci rally a zejména rally historických vozů. Dlouho jsem zvažoval,jestli má vzniknout tento článek a nakonec jsem usoudil,že vzniknout prostě musí! Chci se s Vámi podělit o svůj pohled na organizování a řád mistrovství MČR HA 2011 pod vedením předsedy historické komise pana Pospíšila z PAMK Klatovy.

Celý můj problém se týká jen závodu historických vozů. V loňském roce jsem jezdil jako spolujezdec s Jirkou Navrátilem (Ford Sierra) a skončili jsme čtvrtí, což nebylo naplnění našich možností. Pro tuto sezonu jsme spolupráci s Jirkou ukončili pro rozdílné zájmy v dalším závodění. Také proto, že za současných podmínek se Jirka nechtěl dál účastnit HA a chtěl přejít do soudobých vozidel ve sprintech. Mě se však nechtělo od rozdělané práce v HA odejít a rozhodl jsem se zkusit dosáhnout na celkový výsledek. Proto jsem si domluvil místo spolujezdce s Jirkou Petráškem v jeho voze Opel Ascona. Na sezonu jsme se připravovali (na poměry J.P. nevídaně) a vše směřovali k cíli vyhrát kategorii III historických aut. Sezonu (kromě Rally Č.Krumlov) provázela bohužel relativně slabá účast. To je však dlouhodobější trend, protože každý rok z HA ubyde nějaká kvalitní posádka. Z druhé strany jsme během roku měli na trati několik kvalitních soubojů a závodění v HA nás bavilo.

Bohužel někde kolem půlky sezony jsme zjistili,že se letos nebude vyhlašovat absolutní vítěz HA, ale pouze vítězové jednotlivých kategorií. V tom není problém, protože to bylo změna v řádech a měl jsem si to lépe na začátku přečíst. Bohužel se ale také ukázalo, že při současném počtu startujících se nebude pravděpodobně vyhlašovat ani mistr v žádné kategorii. Proto jsme se obrátili na pana Pospíšila který je předsedou historické komise a měl by být spojnicí mezi jezdci a autoklubem. K mému překvapení nám však na místo snahy o nějaké řešení pan Pospíšil řekl, … to víte chlapci, to už se Vám asi nepodaří naplnit tuhle kategorii. Tam musí jet min. 12 aut a tolik jich u nás asi ani nemáte. Je ta krize. Na příští sezonu chystáme změny, ale letos se to již nestihne. … je to teda i částečně naše chyba, že je to v řádech takhle napsáno.., převzali jsme to od FIA z ME historiků… Jak částečně naše chyba? Čí to asi měla být chyba? Jezdců? Příslibil nám však, že se na to na příštím jednání na autoklubu zeptá a se slovy … no byla by to škoda kluci, když se tak snažíte … nás opustil. Neoficiálně jsme se pak dozvěděli, že o tom z úst pana Pospíšila na Autoklubu nepadlo ani slovo (nemusí to být pravda, třeba se opravdu zeptal). Nepřišlo teda žádné řešení, které by nám nabídnul, natož podání „pomocné“ ruky. Vůbec ho to totiž nezajímalo, jako předsedu historiků! On jen opsal řády FIA a toho, že místo 20 historiků na startu jako před deseti lety se to pod jeho vedením smrsklo na průměrných 6, si téměř nevšimnul. Proto mohl do řádu, vložit že v každé kategorii je pro vyhlášení mistra potřeba 12 aut. To nám dává 36 ve třech třídách a to ani nevím, jestli vůbec kdy v ČR startovalo!!

Pokračovalo to na rally Kostelec nad Orlicí, kam přijel i pan Pospíšil. Byla nás tam většina pohromadě a poblíž pan Pospíšil. Ve volné chvíli, kdy jsme měli 45 min do odjezdu, jsme ho pozvali aby se s námi sešel a řešil problémy HA. A jak to dopadlo? Seděl naproti u stánku s občerstvením, hodoval a povídal si. My jsme tam 30 minut čekali. 10 minut před odjezdem dorazil, chvilku povídal na téma … kluci vždyt víte, že já bych pro ty HA rád něco udělal, ale ono tohle a támhle to … no a pak už jsme museli jít. Byli jsme tam všichni a dlouho čekali, aby mohla začít věcná diskuse. Ale ta nenastala, neboť bylo výhodné dorazit jen na 10 minut a pěkně se vykroutit z řešení problému. Protože my jsme chtěli řešit co skutečně k řešení je! Chtěli jsme se bavit o zviditelnění HA, přílivu posádek které závodí jinde, ulehčení některých tech. předpisů (např. povolením některých záměnných dílů za dostupnější, viz. Lada VFTS a hliníkové díly). To asi není žádná novinka a asi se to nedalo vyřešit na stojáka u stánku, ale… Kdyby se věci začali řešit, tak by se pole historiků určitě rozrostlo, o tom není pochyb. Aut všude stojí dost a kluci s nima chtějí závodit! Zde ale není žádná snaha podpořit zmiňovanou kategorii z autoklubu a proto se spousta jezdců HA odvrací!!

Pochopil jsem, že od pana Pospíšila už nemůžu s žádnou pomocí počítat a vzal výsledek v HA do svých rukou. Rozhodl jsem se z vlastní iniciativy posílit řady vozů ve startovním poli, abych dosáhl naplnění zmíněných 12 vozů. Ano, zaplatil jsem startovné a některé další náklady za pár kluků, kteří mi chtěli vyjít vstříc a přihlásili svá autička. Na rally Příbram se nám to povedlo, kategorie se naplnila a odstartovalo všech 12 vozů. Nemusím říkat, kolik to bylo starostí, telefonů a přemlouvání. Všichni se však ke mě zachovali férově a svůj slib startu splnili. Moc jim všem děkuji.

Výklad řádů je jako pravda, je to velmi ohebná věc. Výklad z ročenky však zněl jasně: 2x za rok musí stát na startu minimálně 12 vozů. Potvrzoval to také pan Pospíšil (a nakonec i můj právník). A tak jsem ještě jednou rozjel akci – naplň startovku 12 auty. Tentokráte na rally Vltavu (domácí podnik pana Pospíšila). Většina kluků mi opět vyšla vstříc a přihlásila svoje auta. Většina z nich na mojí licenci soutěžícího. A tím se dostáváme do finále! Dnes, tj. úterý 27.9. jsme zavolali na autoklub a pan Kopecký z autoklubu nám vysvětlil, že jde o mylný překlad nebo výklad, či co a že stačí pokud do libovolných dvou závodů odstartuje během roku 2x 12 stejných účastníků. Každý z nich však může tu podmínku startu splnit v libovolném podniku a ne že ve dvou závodech musí sejít v jedné kategorii min. 12 lidí. Tedy to co říkal pan Pospíšil a ročenka HA. Pan Kopecký nám potvrdil, že startem Jirky Navrátila a Milana Blahouta (oba už jeli na Krumlově) jsme naplnili požadavek 12ti 2x startujících v kategorii během roku a díky bodovému náskoku jsme už před posledním závodem mistry v kategorii III. Vzal jsem tedy telefon, všechny kluky opět obvolal a poděkoval jsem jim za účast na této akci a ukončil ji. Takže jsem zrušil start 4 aut a 2 nechal jet, neboť tyhle dva jet chtěli a já jim to na začátku slíbil. Jaký byl můj údiv,když jsem zavolal panu Pospíšilovi a ten mi místo gratulace k titulu vyčíslil škodu za zrušené přihlášky za Vltavu na 6800.- Kč! Za to, že jsem zrušil 4 dříve přihlášená auta. Argumentoval tím, že uzávěrka přihlášek byla 15.9. Na to mu říkám, že s ním právě v tomto okamžiku řeším startovku, tak jaká uzávěrka?? Pan Pospíšil říká … no víš Jiří, tady to máme v řádech napsané, víš, tak to prostě musíš zaplatit, no... Říkám mu, že jsem tam nechal jet dvě auta, která by tam jinak nejela a že by to snad nemuselo takhle být. Že přece moc dobře ví, že jsem tam všechna ty auta posílal jenom kvůli nesmyslně změněnému systému mistrovství a následně ještě jeho špatnému výkladu!!!! Závěrem mi pan Pospíšil odvětil …tak přijeďte s Petráškem, zaplaťte startovný a já vám ty pokuty odpustím… Připomínám, že na rally Vltava dorazí v kategorii III, včetně těch dvou aut, která by jinak nejela, v rámci MČR asi 8 aut.

TAK TO JE VÝKON, pane Pospíšil. Klobouk dolů. Mě těch 6800.- Kč vážně nezničí, pošlu Vám je, ale už prosím VÁŹNĚ ODEJDĚTE ze své funkce a předejte ji někomu, kdo to chce dělat s láskou a hlavně pro historiky. Jste ostudou tohoto sportu a dnes již chápu, proč spousta kluků radši jezdí Mitropu nebo sprinty v kategorii S. Tohle prostě v dnešní době nemáme zapotřebí nikdo z nás. Dostal mě Váš absolutní nezájem udělat něco pro udržení této vzácné kategorie! Krásné kategorie starých aut, která jejich majitelé milují. Vždyť u nás jede dnes už opravdu tak málo historiků. Většina kluků tomu obětuje víc než dost a to jen proto, aby se mohli svézt a potěšit sebe i diváky.

Tohle je pouze můj názor, ale stojím si za ním!

Jiří Káňa

Komentářů celkem: 69
1. 10. 2011 13:5661
0 0
Diskuzí na ewrc skutečně nikdo nic nevyřeší. Nicméně doneslo se mi, že pan Pospíšil má zájem o schůzku a rozhovor. Proto pokud mu někdo chcete položit dotaz a nebo mu prostřednctvím mé osoby něco sdělit pište dotazy na majl rosta@rkutej.com

Připomínám, že slušně chlapci a děvčatasmajlík
1. 10. 2011 14:5862
0 0
smajlík Tak pan Pospíšil má zájem o schůzku a rozhovor, takže je mu možno přes prostředníka položit mejlem otázku? Fakt dobrý!smajlíksmajlíksmajlík
V komisi (svazu) historiků jsou pokud vím i Karel Jirátko a Standa Kafka, já bych asi začal u nich.
1. 10. 2011 15:0063
0 0
Pane Olejníčku tak u nich začněte nic vám v tom myslím nebrání
1. 10. 2011 18:5864
0 0
BRAVO Letoune!
Bohuzel realitu presne popisujici clanek. Souhlasim v plnem rozsahu!

Jirka Navratil
1. 10. 2011 19:5765
0 0
to R.Kutej: jen mám trochu obavu aby se schůzka neodehrávala v duchu jež zde byl několikrát popsán smajlík sám mám taky podobnou zkušenost smajlík
D.Š.
3. 10. 2011 12:1866
0 0
No vše co tu Jirkové napsali je pravda ,ale divím se vám tady proč ještě jezdíte tyhle závody a tím podporujete ty páprdy. Nevím proč si neuděláte svojí skupinu na amatérskej závodech kterejch se tu v republice už jezdí nezpočet.....a máte klid. Určitě každý pořadatel by to přivítal a neházel vam klááády pod nohy. Fakt tomu nerozumím. Co vás furt táhne do nějakého Mistrákusmajlíkstejně se tam jede o chcíplou vránu a když tak tě ani nevyhlásí Mistrem. To bych určitě platil startovnýsmajlík..Třeba ted na Relly Světlá nad Sázavou bylo přihlášeno 99 aut. Co dodat..Můžeš si jet s čím relativně chceš .startovný přijatelný ,nikdo tě nebuzeruje a divácká kulisa veliká....tak co????smajlík
8. 10. 2011 20:0767
0 0
Dávám panu Pospíšílovi rok,nanejvýš dva..
8. 10. 2011 20:3368
0 0
Jen pro zajímavost. Vstupenka na vyhlášení Vltavy za 2OE !
11. 12. 2014 18:4769
0 0
Původně napsal fanda02
Dávám panu Pospíšílovi rok,nanejvýš dva..
zabloudil jsem náhodou do literární historie a hle, pán měl pravdu smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!