Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 10. 2012 21:40 − 3920× − 31

Tlusťák se dočkal na závěr sezóny vítězství

Rally Vsetín uzavřela letošní sezónu sprintů.

Rally Vsetín, která se pro českou rallyscénu odehrála velmi netradičně v neděli, uzavřela letošní osmidílný šampionát sprintrally. Vsetín, který je již tradičně závěrečným sprintem, opět přinesl mix kvality i kvantity posádek, v posledních letech navíc dochucený o pěkné podzimní počasí, což se potvrdilo i letos.

Na celkem 107 startujících posádek bylo připraveno sedm rychlostních testů odehrávajících se na třech úsecích. Jak Santov, tak Vesník patří mezi stálice Rally Vsetín, po kratší pauze se letos vrátila zkouška s názvem Jabloňová, přičemž Santov se odjel na tři průjezdy. Celkem bylo po zkrácení posledně jmenovaného testu připraveno 67 ostrých kilometrů.


Foto: Jirka Petera jun.

Na startu chyběl letošní mistr Kostka a proto šanci vyhrát dostali ostatní. Největší ambice měl Tlusťák, který se po roce vrátil na místo činu, protože na Vsetíně již s Lancerem WRC startoval loni. Dalším, kdo mohl překvapit byl domácí Tomaštík s Imprezou WRC, pro nějž by letošní sezóna měla být poslední. Dvě překvapení se odbyla s Fabiemi S2000, neboť Rufa team angažoval talentovaného Jakeše a Jelínek startoval s další Fabií ze Sparow racingu z důvodu testu nové techniky pro příští sezónu.

Do soutěže nejlépe vstoupil Tomaštík, který zajel dva nejrychlejší časy a po RZ3 byl v čele o 4 sekundy před Tlusťákem. Bronzový post si od startu kontroloval Odložilík, pro nějž toto umístění znamenalo vybojování celkového stříbra ve sprintech, protože Sýkoru držel za sebou. Jedenáct vteřin za Odložilíkem byl debutant v mladoboleslavském speciálu Jakeš, za nímž o 3 sekundy následoval již zmíněný Sýkora. Na šesté příčce jel v Plíhal a naprosto stejný čas s ním držel pilot nejrychlejšího eNka Koči. Zbylé tři posty v elitní desítce patřily dalším pilotům Lancerův pořadí Březík, Pešl a Hudec. Jasno bylo od třetí zkoušky ve dvoukolkách, kde Zimmermann havaroval a uvolnil tak cestu k titulu Kořistkovi.


Foto: Jirka Petera jun.

Ve čtvrté zkoušce se změnilo pořadí na čele, když Tlusťák porazil Tomaštíka o 12 vteřin a jezdec ze Zádveřic už první post až do cíle nepustil a na posledním sprintu se dočkal absolutního vítězství v soutěži, ke kterému měl letos několikrát blízko. Ač vsetínský jezdec nezvítězil, smutnit určitě nemusel, neboť absolutní stříbro pro něj znamenalo životní výsledek a završení sezóny s Imprezou. Půl minuty za Tomaštíkem dojel Odložilík, jenž potvrdil zisk celkového stříbra za rok 2012. Dalším, kdo si po celý závod držel své umístění byl Jakeš, který rozhodně potvrdil svůj talent a zajel při své premiéře výborný výsledek. Pátý absolutně dokončil Sýkora, půl minuty za ním Plíhal, který zaznamenal sezónní maximum.

Na posledním Santovu poskočil na sedmé místo Jelínek, který za svá záda odsunul nejrychlejší eNko v rukou Kočiho, který potvrzuje, že mu Lancer náramně svědčí. Velmi pěkný výsledek zaznamenal osmý Březík, který o 6 vteřin porazil Hudce, který uzavíral elitní desítku vsetínského sprintu.


Foto: Jirka Petera jun.

Když po odstoupení Zimmermanna přišel Kořistka o svého rivala, neměl se moc kam hnát a čelo dvoukolek uvolnil ostatním. Opuštěného prvního postu se ujal Smékal, který si připsal úspěch v letošní ne zrovna povedené sezóně. Druhé místo bylo kořistí Martina Vlčka, který o pět vteřin porazil Vopatřila. Čtvrtý byl při svém letošním třetím startu Vágner a o vteřinu a půl za ním dojel Srb se slabší verzí Citroenu C2 ve specifikaci R2. Novopečený šampion dvoukolek a třídy 5 Kořistka dokončil na 7. příčce.

Menší rekapitulace dění v nižších třídách na závěr. Ve třídě 5 zvítězil Smékal, který porazil Vágnera. Prostřední áčka podle objemu vyhrál o 5 vteřin Vlček před Vopatřilem a neslabší třída 7 byla jasnou záležitostí Čonky. Svůj letošní třetí start přetavil ve výhru v „osmičkách“ Stromšík, který těsně porazil Martince. Třída 9, bašta Civiků Vti, dopadla nejlépe pro Koblihu, jenž o 10 sekund porazil Bisahu. V desítkách zůstal v cíli osamocen Vaňhara, který logicky vyhrál.

Rally Vsetín je uzavřena již i sezóna sprintů a nám teď zbývají poslední tři závěrečné podniky za závěr sezóny a poté již čekat na začátek sezóny další.

Kompletný výsledky Rally Vsetín najdete jako vždy na eWRC-results.com

Komentářů celkem: 31
22. 10. 2012 16:5221
0 0
ještě k třídě 7, je potřeba říct že Čony se v poslední RZtě zlepšil o 22 sekund!! což je hodně a proto je škoda že to Lošták neudržel na trati, myslím že by ho Čony asi dal
22. 10. 2012 17:0422
0 0
zajic: OK. Ale nelze tvrdit, že Tony jede nějak tragicky. Tragédie by byla, kdyby jel s WRCem 20. časy. Ale tak to prostě není. Nejsem nějaký Tonyho extra fanda. Ale realita je realita.
Na druhou stranu, každý má možnost to zkusit. Jít, sehnat finance, půjčit, nebo koupit auto a ukázat, že to umí líp.
Kritizovat a ohánět se na podporu svých tvrzení jinými je laciné. A pokud chci pomoci těm jiným, mohu jít a shánět finance pro ně. Věřte mi, že když příjdete za těmi kluky a řeknete jim: Mám tady pro tebe sehnaných tolik a tolik peněz cash, určitě vas nevyženou.
22. 10. 2012 19:2923
0 0
to co je za blbečka ten " liposh " je taky tupy a hlupy??? alebo sa len robismajlík
22. 10. 2012 19:3424 Upraveno 19:35
0 0
A je to tu, první nevzdělanec. Já si zakládám na tom, že ač diskutuji velmi plamenně (protože jinak by to ani nemělo smysl, musí se trochu vířit vody a rozpoutávat diskuze) vždy se snažím být korektní a mluvit slušně. Ovšem někdo to prostě v sobě nemá a vychovávalo ho asi stádo vlků, že kompresore?smajlíksmajlík
22. 10. 2012 19:5925
0 0
Kompresor je asi pod tlakem.smajlík
22. 10. 2012 20:1426
0 0
Neodfouk mu pojišťovák smajlík
22. 10. 2012 20:1827
0 0
Tos trefil ouplně přesněsmajlíksmajlík
22. 10. 2012 21:0128
0 0
SABOTAGE: Já doufám, že si rozumíme. Tondu s WRC jsem nekritizoval. Jsem rád, že někdo takové auto do Čech přitáhl a občas se dá udělat i pěkná fotka. Můj příspěvek měl vyznít tak, že právě Liposhem vzývané tržní hospodářství je o tom, že si každý může sehnat prachy na co chce.
22. 10. 2012 23:0729
0 0
Zajímavé příspěvky. Postupem času se asi dostaneme k rozvodům vzduchu.
23. 10. 2012 09:2030
0 0
Hmm, vidím, že bez smajlíku smajlík by tu někteří bratia nedokázali ani psát příspěvky.smajlík
23. 10. 2012 09:3231 Upraveno 09:34
0 0
No ,abych tedy neodbočil od tématu,tak i já zde chci vyjádřit svůj názor. Je jedna pravda.Dnes si musíš umět sehnat peníze sám. Kdyby je měl nikdo rozdělovat podle výkonů a oblíbenosti u fanoušků tak by asi Tlusták nedostal ani kačku. U mě osobně padl do té druhé sorty hlavně jeho vyjadřováním ke Kopáčkově nehodě na BR. A on tak veleskušený pilot o měsíc později měl bohužel také takovou smutnou událost . Určitě to také nechtěl udělat. Tak at se raději příště zdržuje komentářů a raději chodí nikam trénovat. Nebot to co předvádí s S2000 ho vůbec neopravnuje hodnotit mladé dravé kluky kteří do závodu dávají své srdce své peníze a nechodí se jen povozit. Bohužel k rally tyhle věci patří a patřit budou.O tom se nakonec slavnej Tonda mohl přesvědčit na vlystní kůži...(bohužel).smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!