Ondřej Plšek - eWRC.cz
11. 11. 2012 13:32 − 2718× − 4

Power stage budou příští rok delší

Požadavkem FIA je, aby tato rychlostní zkouška měřila minimálně patnáct kilometrů a odpovídala charakteru soutěže.

Jednou z největších změn posledních let v mistrovství světa bylo zavedení Power stage. Od minulé sezóny tak měli jezdci možnost si v poslední rychlostní zkoušce soutěže zajistit bonusové body. Nejrychlejší jezdec dostal tři body, druhý nejrychlejší body dva a na třetího jezdce pak zbyl ještě jeden bod.

Nápad zavedení Power stage přišel od bývalého promotéra mistrovství světa a ačkoliv se letošní sezóna uskutečnila bez promotéra, tak Power stage byla na programu všech soutěží. Nutno ale podotknout, že jejich pojetí tak bylo velmi rozdílné. Na Monte to byla jediná rychlostní zkouška posledního dne a měřila jen pět kilometrů, ve Švédsku to bylo ještě o několik set metrů méně. V Německu se jednalo o městský okruh, který s charakterem samotné soutěže neměl vůbec nic společného, naopak ve Finsku bojovali jezdci o bonusové body na 33 kilometrů dlouhé klasické rychlostní zkoušce.


Finská Power stage 2012 – Ouninpohja

"Chceme Power stage zachovat i pro rok 2013," cituje Michele Mouton rallye-magazin.de. "Ale jednotliví pořadatelé musí zajistit, aby vybraná rychlostní zkouška byla typická i pro zbytek soutěže. A musí měřit minimálně patnáct kilometrů. Superspeciálky ve městech tak pořadatelé již nesmějí nominovat na Power stage. Na letošní Francouzské rally jsme již organizátory požádali, aby to dělali jinak než jejich kolegové z Německa, kteří jako Power stage zvolili diváckou speciálku v Trieru. Ppower stage se musí uskutečnit poslední den, ale není předepsáno, že se musí jednat i o poslední rychlostní zkoušku. Příští sezóna bude pro mistrovství světa předělem. Možná nebude každá Power stage k vidění v televizi. Ale náš nový koncept umožní pořadatelům a promotérům využít tuto příležitost k jejich prezentaci."

Komentářů celkem: 4
11. 11. 2012 15:181
0 0
Možná nebude každá Power stage k vidění v televizi? Tak to je ale velká škoda...
11. 11. 2012 16:002
0 0
a prave podla mna mali byt powerstage typicke suboje 2 vs 2 kludne na styl ROC s minimalnymi nakladmi na live prenos...
11. 11. 2012 16:253
0 0
Pokud power stage není v televizi, tak nechápu, proč se vůbec koná. Naprosto to popírá jejich původní smysl. Koncept PS se mi vůbec nelíbí, nepřijde mi sportovní vítěztví v jedné zkoušce bodově ohodnotit a v jiné ne. Buď bych bodoval všechny, nebo žádnou. Ale akceptoval jsem to z těch mediálních důvodů. Takhle to je o ničem.
11. 11. 2012 20:444 Upraveno 20:45
0 0
hodně se mi líbí nápad s "ROC", kde by se na klidně nějaké krátké trati utkali vždy dva jezdci proti sobě smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!