Redakce - eWRC.cz
7. 12. 2015 15:49 − 7775× − 25

Autoklub se ohradil proti soudu

Do probíhající kauzy Lopeník se vložil i Autoklub ČR a je z toho opět článek na idnes.cz.

Znovu si vás dovolujeme upozornit na článek, který aktuálně vyšel na serveru idnes.cz. K probíhajícímu soudnímu sporu se vyjádřili i zástupci Autoklubu ČR a zástupci některých pořadatelů rally v České republice. Jsme rádi, že k podobnému veřejnému vyjádření Autoklubu ČR veřejně došlo, protože je nám jasné, že se jedná o zcela zásadní případ, který může mít vliv na budoucnost rallysportu v České republice. Případ budeme dál bedlivě sledovat a vám to doporučujeme také.

Celý článek na idnes.cz najdete ZDE: http://zlin.idnes.cz/autoklub-cr-a-organizatori-rallye-o-rozhodnuti-soudu-pdl-/zlin-zpravy.aspx?c=A151204_2210056_zlin-zpravy_ras

Zdroj idnes.cz

Autoklub se ohradil proti soudu, rallye v Lopeníku povolil podle pravidel

Autoklub ČR odmítá verdikt odvolacího soudu, který jej a pořadatele rallye považuje za spoluviníky tragické nehody při závodech v Lopeníku. Mezi organizátory podniků v Česku vnesl aktuální rozsudek soudu nervozitu.

Průlomový verdikt, který změní přístup k závodům aut v České republice? Nebo nekompetentní vyjádření odborníků na justici, kteří rallye nerozumí? Brněnský soud rozvířil uklidňující se vody motoristického sportu, když ve středu zrušil osmnáctiměsíční podmínku pro traťového komisaře Petra Pláška. Ten při závodech v Lopeníku v roce 2012 neuhlídal čtyři dívky, které stály blízko trati a zabilo je závodní auto.

A navrch soudce řekl, že díl viny mají kvůli nedostatečným bezpečnostním opatřením organizátoři závodu a Autoklub České republiky, který rallye schvaloval. „Závod byl zorganizovaný a povolený podle tehdejších pravidel, která však během něj nebyla dodržena,“ reagoval pro MF DNES generální sekretář Autoklubu ČR a Federace automobilového sportu ČR Adam Eliáš. „Nesmíme však na pravidla nahlížet optikou dneška, od té doby se zpřísnila. V 80. letech stávali diváci u krajnice, což nám dnes přijde nepředstavitelné,“ doplnil.

Nedodržením pravidel myslí fakt, že dívky byly v zakázaném prostoru (byť nevýrazně označeném) a traťový komisař je odtud nevykázal. Soudce Josef Teplý, který případ rozhodoval, ale považuje tehdejší předpisy autoklubu za nedostačující. „Řeší se v nich podrobně organizace soutěží, bezpečnost závodníků, ale bezpečnosti veřejnosti je věnovaná malá pozornost,“ míní Teplý.

„Je zarážející, že v předpisech není povinnost navštívit nebo alespoň informovat majitele nemovitostí u trati o nebezpečných místech v okolí. Předpisy neodpovídaly tehdejším zákonům,“ řekl soudce.„Nemyslíme si, že by byly předpisy v rozporu se zákonem,“ reagoval Eliáš.

Běžnou praxí bylo a je, že lidé dostávají letáky se základními informacemi o závodech a v obci se objeví plakáty. Riziková místa se na nich ale většinou neřeší. Ta bývají součástí bezpečnostního plánu závodu, který schvaluje komisař autoklubu. V Lopeníku ale plán tato místa podle soudu neobsahoval. „Udělali jsme, co jsme měli,“ stojí si za svým organizátor rallye v Lopeníku Petr Bujáček.

Eliáš se ho zastává v tom, že v plánech závodu musejí být vyznačeny divácké zóny s tím, že zbývající místa u trati jsou pak automaticky brána jako zakázaná. „Nerozlišujeme místa více či méně riziková,“ podotkl Eliáš. Pořadatelé automobilových soutěží, které MF DNES oslovila, si myslí, že soudce „střílí od pasu“ a problematiku rallye dobře nezná. „Soud nemá pravdu. Bude problém prokázat to, co tvrdí,“ myslí si ředitel Barum rally Miroslav Regner. „K závodům jsou zpracovávány bezpečnostní manuály, které se stále zpřísňují. Bývají v nich i riziková místa,“ doplnil.

Většina organizátorů vyznačuje rizikové zóny v bezpečnostních plánech závodů. „Podle plánu je pak vytyčujeme u trati,“ přiblížil Josef Minařík, který organizuje Mikuláš Rally Slušovice, jež se jela tento víkend. Nepochybuje, že pro její bezpečný průběh dělá dost. „Roznášíme letáky, vyvěšujeme zákazové cedulky, kde nemají lidé stát. Informujeme i přes místní rozhlas. V místech, kde nejsou divácké zóny, stojí lidé na vlastní nebezpečí,“ zdůraznil. „Bezpečnostní plány jsou stále podrobnější. Na druhou stranu pořadatelé musejí počítat s tím, že se může něco stát,“ upozornil ředitel Valašské rally a rally v Hustopečích Rudolf Kouřil.

Po nehodě v Lopeníku autoklub zpřísnil pravidla například tak, že na cestě musejí být zpomalující retardéry a funguje lepší systém páskování tratí. Případ z Lopeníku bude opět projednávat soud v Uherském Hradišti příští rok.

Komentářů celkem: 25
8. 12. 2015 21:5921
0 0
Ano pane Koukola máte pravdu , ale některý pořadatel který se přihlásí prosím NĚKTERÝ , tak toho zajímá párek , 400 kč atd . a když je na školení tak se baví , ani neví o čem je řeč, protože ho to nezajímá jen ví a to mu stačí kde bude stát při závodech . Ten co vykládá na školení pořadatelů si může plíce roztrhnout , aby pořadatele podniku překřičel . Dokonce některý pořadatel když zjistí v pátek , že bude stát na rovině široko daleko nic a bude hlídat výjezd z polní cesty , tak druhý den na závody v sobotu ani nepřijde protože nic na rovině neuvidí a stojí pak jako divák o 1 km dál řekne , že nemohl ale školení měl . Některý pořadatel si taky nenechá nadávat od diváků . Ono když je tam 50 divákú a budou na pořadatele řvát , tak mi zjisti který řve z ochozů . Dokud to nebude fungovat jako v Rakousku kde si uhlídá ZATÁČKU atd. i 25 letá žena i s větším davem diváků si poradí a nebere si servítek ani na rodinný příšlusníky , kamarády , jinak volá a RZ končí a všichni ji poslouchají i ten ředitel podniku , tak nevím nevím zdali toho pořadatele bude ještě u nás někdo ještě dělat při té drzosti lidí . Na školení se všechno probere o bezpečnosti atd. a když se zeptáte pořadatelky mladý třeba co tam bylo tak lidí ani neví .Není to věc TOHO CO TO ŠKOLÍ ,ŽE TO NEVYSVĚTLIL ten to dělá dobře , ale toho co má poslouchat - Já by to nechtěl dělat ani za ten párek a 100000000 kč. Vlastní praxe za ty léta jak to chodí s diváky . Je pravda , že s majiteli pozemků okolo silnic , zahrádek , okolí vlastínho neoploceného baráku , atd nikdo přímo nejedná , zdali mohou na soukromí pozemek diváci vůbec vstoupit . Někdo tam má zaseto , někdo kytky atd.
8. 12. 2015 22:2422
0 0
Ještě k dobré připomínce od přispěvatele "Novej": přesně jak píšeš, dokud nebude k odpovědnosti hnán kompetentní člověk - v Tvém příspěvku konkrétně majitel seníku - bude si tady dělat kdo chce co chce. Když tamhle magor zabil knihovnici, uhráli to na nepříčetnost.. jaká nepříčetnost ? Způsobil smrt člověka, má být souzen a osobně bych dal nejvyšší trest, ne-li trest smrti ! Když udělám já chybu např. v provozu, kupříkladu smetu člověka na přechodu, bude se se mnou někdo párat ?
Dokud někteří lidi nebudou mít přirozenej respekt před autoritama (policie, atd.), bude to jen a jen větší bordel. Když je něco zakázaný, je to zakázaný, když to někdo poruší, zaplatí ! Striktní dodržování pravidel, až někteří konečně pochopí, jak se mají chovat.
Samozřejmě i na druhou stranu - korupce apod. - prve případ s majitelem chaty, kterej si na své vlastní chatě na vlastním pozemku, kterej byl navíc oplocen, udělal bezpečnostní opatření - jakýsi samostříl za dveřmi. Do chaty mu vniknul zloděj, který se do tý pasti chytil, měl smůlu, že ho to zranilo a světe div se, souzen byl majitel chaty..což už mně hlava nebere. Pokud mu ten zloděj vniknul do chaty, porušil minimálně dva zákony - vstoupil nedovoleně na cizí pozemek a vloupal se do stavení. Tak není co řešit. Teoreticky - pokud by to toho zloděje zabilo, byl by snad souzen majitel chaty za to, že měl ve vlastní chatě toto nebezpečné zařízení ? Selský rozum říká nikoli, ale v ČR je možné ledaccos a proto není vyloučené, že nakonec by byl v právu ten zloděj za ublížení na zdraví. V tomto případě bych zavedl zákon viz některé státy USA, kde může majitel pozemku upozornit zloděje výstřelem do vzduchu a pokud zloděj neuposlechne, může střílet po samotném zloději, kterého když zastřelí, bude na to nahlíženo jako na obranu majetku a majitel nebude souzen. Když nebude majitel v době loupeže přítomen a zloději se na pozemku majitele něco stane (i pokud tam zemře), odsoudí zloděje za nedovolený vniknutí na pozemek a případný další provinění a na zlodějovo zranění nebude brán zřetel (v případě zlodějovi smrti nebude majitel nijak souzen).
9. 12. 2015 01:2123
0 0
Když k nešťastný události došlo, tak Autoklub mlčel, akorát hloupej Ječmen vymyslel a prezentoval nesmysl, že se zavede na RZ ve vsích "Stop and Go"! Bujáčka v tom klidně nechali samotnýho, bez jediného vyjádření, že kluk porušil to, k čemu byl proškolen a tam je jediná chyba s následky. Klidně nechali rozjet mediální kampaň, čímž se ovlivnilo veřejný mínění a vznikl obecný názor, že závody škodí a zabíjí. Nám všem, co se kolem závodů motáme je jasný, kde se stala chyba. Ale bavte se s někým, kdo k závodům nemá žádný vztah a uslyšíte v jiný podobě názor soudce! Dneska ČSAK vyřvává, když se to dotklo přímo jeho, ale to sklízí jen ovoce svýho přístupu z prvopočátku.
9. 12. 2015 17:3724
0 0
Tak jsem si přečetl tento článek co je tu napsaný a přijde mi, že se teď představenstvo Autoklubu snaží obhajovat rally nebo ne rally ale svá rozhodnutí a jimi vydané řády pod značkou FAS a celkově vše kolem toho. Proč to nedělali už tenkrát, když se to stalo a začala ta štvavá kampaň proti tomu to sportu. To stáhli ocasy a strčili hlavu do písku....jediný kdo to začal veřejně v médiích obhajovat tak byl pan Schovánek. Hlavně by měli ukázat podpis pod školením pořadatelů, kde je dotyčný mladík podepsán a hlavně i to, že on musel vědět, kde ty zakázané zóny jsou, jelikož měl na starost tento svěřený úsek a určitě byl i u stavby tohoto úseku, myslím tím u vyvěšování cedulí s nápisem zakázaný prostor a páskování atd. A na závěr chci říci, že jsme v ČR, to znamená, že i kdyby tam byly tři bilbordy tak tam lidi budou stejně stát protože budou tvrdit já mám práva ale povinnosti už neznají.
10. 12. 2015 11:2325
0 0
Mně některé příspěvky příjdou, jako by ten pořadatel měl řídit atomovou elektrárnu.
Prdlajs, jen měl dohlédnout na úplně triviální věc, aby do zakázaného prostoru nikdo nechodil. A on tam přitom sám vlezl a ještě tam dovolil stát holkám, které podle všeho úplně stejně jako on věděly, že tam nemají co dělat. Prostě těžká frajeřina.
Nikdy předtím se tam nic takového nestalo, a teď bohužel zrovna jo.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!