25. 1. 2021 13:06 − 18197× − 38

Přátelé, rozum do hrsti…

Komunita rallysportu je v posledních dnech znesvářená více, než je zdrávo a dostáváme se někam, kam bychom jít neměli.

Na internetu, a nejen tam, se v současnosti vede diskuse nad uvažovaným omezením možnosti bodování pro vozy s propadlou homologací. Tato diskuse je oprávněná a reaguje na stav, který tady je a trvá nějakou dobu. Nic nevzniklo náhodou a okamžitě, a i tato situace nějakým způsobem gradovala a má své prameny někde v minulosti, kdy došlo ke zrušení MMČR – mezinárodního mistrovství České republiky v rally a vypsáním MČR – mistrovství české republiky v rally, kde byl umožněn start těmto vozům. Autoklubem ČR byla v zápisu z Komise rally zveřejněna informace o tom, že by od roku 2022 mělo být vše jinak. O tom by se mělo diskutovat, měly by se předkládat argumenty a názory. Je třeba si také uvědomit, že je to diskuse, kde je potřeba znát více souvislosti, řády a techniku, aby bylo možné se k tomu vyjadřovat.

Osobně jsem velmi nešťastný z toho, že se zejména na facebooku a i v některých komentářích na internetu objevují urážlivé komentáře, kde se nadává, a sprostě uráží některá ze stran tohoto sporu a nebo dokonce někdo, kdo se ke sporu jen vyjádřil. Je podle mě nepřípustné, aby se události vztahující se k rallysportu hodnotily takto sprostě, jak k tomu bohužel někdy dochází. Byl bych velmi rád, abychom vzali rozum do hrsti a přestali urážet jak jedno, či druhého, který se ke sporu vyjádřil. Velmi si vážím názorů Jana Kopeckého, Honzy Černého a Vojtěcha Štajfa, kteří se nebáli vyjádřit svůj názor v článku na eWRC, i když museli čekat, že jistá část veřejnosti a třeba i závodníků bude proti. Jsou to závodníci, kteří toho v minulosti i současnosti mnoho dokázali a nezaslouží si, aby je kdokoliv urážel. Velmi si vážím ochoty a odvahy Jiřího Valenty, který se jako jediný za Komisi Rally Autoklubu ČR vyjádřil a sdělil svůj názor. Moc bych si přál, aby přestaly internetové emailové útoky a nadávky na zúčastněné závodníky, kteří v rallysportu a pro potěchu nás fanoušků udělali dost a investovali do tohoto sportu mnoho sil a peněz. Fanoušci rally přeci nejsou fotbaloví rowdies či hooligans, aby na internetu nadávali, vyhrožovali, dehonestovali a nebo posílali výhružné zprávy komukoliv s kým nesouhlasí.

Ewrc.cz je v tomto sporu nestranným článkem, nejsme nijak manipulováni jednou či druhou stranou, jak jsem se zase já v posledních dnech dočetl a doslechl. Žádná ze stran si u nás nezaplatila žádnou kampaň a dáme prostor komukoliv, kdo by se chtěl k tématu vyjádřit. Nemáme žádný zájem na tom, aby se vedla v komentářích urážlivá diskuse a uměle se zvyšovala čtenost článků, jak jsem se také dozvěděl. Nemáme z toho žádný přínos, pouze jsme poukázali na skutečnosti uvedené na internetu a dali prostor těm, kdo se k tématu chtěli vyjádřit. Za názory fanoušků kdekoliv na internetu odpovídají opět sami ti, kteří tento názor napsali. Já osobně jsem v minulých dnech připravil i článek, kde jsem vyzval jezdce z české rally špičky, aby se k tomuto tématu vyjádřili a kdo chtěl, ten se vyjádřil. Jsem rád, že se k tématu chtěl vyjádřit i Jan Dohnal, kterého se to z pochopitelných důvodů bytostně dotýká. Znovu opakuji, že kdokoliv bude chtít, může na eWRC dostat příležitost k tomu, že se k tématu může vyjádřit. Stejně tak budeme rádi, když se k tématu vyjádří i Autoklub ČR. Vzhledem k tomu, že se diskuse mnohdy dostala až za hranice slušnosti (zejména ta na facebooku), tak do budoucna zvažuji, že pokud se diskuse u článků k tématu zvrhne, tak ji na eWRC omezíme. Prosím, chovejme se slušně.

Ewrc se tomuto tématu bude dále věnovat a já věřím, že se podaří uklidnit polarizovanou atmoféru, která tady nyní panuje.

Komentářů celkem: 38
26. 1. 2021 10:2421
0 2
Je docela úsměvné ,že se u článku o slušnosti objeví odkaz na Pana Valouška který tam pouráží kde koho.Doufám,že až bude příležitost tak se zastaví u týmu Racing 21 a povykládá jím jak to mají dělat a naučí je řídit aby mohly toho Pecha porazit.
26. 1. 2021 10:3322
0 6
Já jenom, aby jsme nebyli naivní.
Velká většina fanoušků a "fanoušků" rally se směle může rovnat svým fotbalovým "kolegům".
To bylo jasně vidět z diskuzí pod články.
Já jsem pro, aby v absolutní klasifikaci jela jen stejná auta.
Je sportovně nefér, že může startovat jen jedno výkonější auto.
A kdokoliv z ostatních si ho už pořídit nemůže.
Nejde jen o Pecha, taky Dohnalovi to WRC pomohlo na příčky, na které by se s R5 těžko dostal.
Taky co když Kopecký nepojede. Nebude tovární ani polotovární tým, nějaký nečekaný škrt a konec.
Nebo si na kole zlomí nohu a nebude moct jet.
To pak bude znít dobře, absolutní mistr ČR je Pech s WRC, porazil ostatní stejné soukromníky, co všichni jeli s R5.
Ovšem, že startuje jediná továrna proti soukromníkům, to taky není sportovně fér.
Řešením je jednotná nejvyšší kategorie, tedy R5 bez WRC.
A neúčast továrny, případně Kopecký ve sportovním důchodě.
26. 1. 2021 11:3223
0 0
A už se to znovu roztáčí...smajlík
26. 1. 2021 11:3624 Upraveno 11:49
4 3
Původně napsal bum bum
Je docela úsměvné ,že se u článku o slušnosti objeví odkaz na Pana Valouška který tam pouráží kde koho.Doufám,že až bude příležitost tak se zastaví u týmu Racing 21 a povykládá jím jak to mají dělat a naučí je řídit aby mohly toho Pecha porazit.
To je opravdu k politování, jak někdo může být takto namyšlený. Zejména, když už sám ani nezávodí. Je to příklad toho, do jakých sfér se může bývalý závodník psychicky dostat, když o tuto svojí drogu přijde. Pavlovi Valouškovi bych doporučil mít víc pokory a respektu k soupeřům. Házet špínu na ty, kteří nesedí jen doma na zadku a snaží se provozovat tento sport, to je fakt ubohé. A je trapné vysmívat se něčímu účesu, když děláme sport, se kterým účes, barva kůže, sexuální orientace, náboženství, nebo třeba záliby svých otců, vůbec nesouvisí. Když už se ke mně a k Honzovi Černému chce vyjadřovat, tak se má nejdřív podívat třeba na celkové pořadí MČR 2016, kdy jsem jel poprvé s R5 (1. Kopecký, 2. Černý, 3. Štajf) Případně připomenu výsledky v závodech, kde jsme se spolu utkali. V Hustopečích 2016, kdy jsem jel první sezónu s R5 byl on druhý a já čtvrtý, na Pražském rallysprintu 2016 jsem byl na třetí příčce o místo před ním. Na jeho domácí Barumce 2017, než mně shořelo auto, jsem byl po šesti RZ s tehdy učící se Markétou Skácelovou 15 sekund za ním. Při jeho posledním startu v roce 2017 na Pražském rallysprintu jeho týmový šéf podal žádost na sportovní komisaře (na víceméně exhibičním podniku!), aby mu byl upraven čas kvůli ztrátě způsobené zpomalením u havárie Martina Kočiho (kde jsme museli přibrzdit ale všichni, co v té chvíli jeli po okruhu, nejenom Valoušek). Skončil tak na čtvrtém místě o celou sekundu a půl přede mnou a to mu byl čas vylepšen o tři sekundy... a vyhlášení výsledků se kvůli tomu, aby byl Valoušek před Štajfem asi o hodinu zpozdilo. Jeho spolujezdkyni Verču jsem pak dovezl pro absolutní vítězství v Kataru. Jak říkám, více pokory by stačilo, já bych si třeba něco podobného netroufl říct o nikom ani z hloubi pole. Nebo ať tedy letos sedne do nějaké R5 (pokud mu Venca nepůjčí to jediné WRC) a jde to mně a Honzovi Černému předvést. A Honza Černý Pavlovi určitě číslo na svou kadeřnici dá, pokud by měl Pavel zájem smajlík to jsem schopen zařídit smajlík
Fox
26. 1. 2021 11:3925
2 0
Nejsmutnější na celé diskuzi je to, že největší bláboly a nejsprostší výpady pochází od těch, co o zákulisí ví naprosto kulový. Vůbec nemají páru, kolik úsilí, energie, času, peněz a obětí musí investovat kdokoliv, kdo se v jakémkoliv voze a třídě postaví na start, aby místní chytrolíni z pozice diváků za "mlíkem" mohli "zasvěceně" komentovat, jak to všichni ti jezdci, spolujezdci a týmy dělají blbě. Občas se mi z některých příspěvků vážně zvedá kufr smajlík
26. 1. 2021 11:4126
0 0
Valoušek mě pobavil, ale problému moc nepomoh. smajlík
26. 1. 2021 12:3927 Upraveno 12:40
0 0
K tomu rozhovoru s Valdou jen dvě otázky - co bylo v těch hrnečcích a kolik jich před rozhovorem měli? smajlík
26. 1. 2021 14:2528
0 0
Stando, Ty mi čteš myšlenky. Když jsem na to koukal a poslouchal, říkal jsem si, co že to popíjejí...smajlík
26. 1. 2021 15:1629
0 0
Ve vasem pripade nejde o cteni, ale hardcode smajlík
26. 1. 2021 16:2230
0 0
26. 1. 2021 18:2431
0 1
Vojto, myslím, že ta facebooková představení různých existencí, které se snaží vydolovat svých pár vteřin slávy tím, že se přidají k lynčujícímu davu, vůbec nestojí za komentář. Držím palce do další věcné diskuse kolem tohoto (dle mého vážného) problému. Tu iracionálně a nevkusně štěkající karavanu je třeba už nějak vytěsnit a jet dál!
26. 1. 2021 18:4132
2 1
Vojto,Vojto opravdu se nic u tebe nezměnilo....smajlík
26. 1. 2021 19:1633
2 3
Původně napsal Bobinracing
Vojto,Vojto opravdu se nic u tebe nezměnilo....smajlík
Tak určitě. Nezměnilo a ani to v budoucnu neplánuju.
26. 1. 2021 23:1334
2 0
Původně napsal Vojtěch Štajf
Původně napsal Bobinracing
Vojto,Vojto opravdu se nic u tebe nezměnilo....smajlík
Tak určitě. Nezměnilo a ani to v budoucnu neplánuju.
Pane Štajf. To ten rozhovor jsem zhlédl a nepřišlo mi že by říkal že je lepší než vy. Ale konstatoval to že pam Pech byl a stále je rychlejší než vy s panem Černým. To že v dnešní době je potřeba se ukazovat na soc sítích kvůli různým reklamam a různému sponzoringu to je jasne všem. Takže to by si pro změnu mohl uvědomit p.Valoušek. A ty loňské souboje hltal snad každý komu se tento sport líbí aspoň trošku.
27. 1. 2021 10:3335
0 0
Myslím, že bychom si hlavně měli uvědomit, že jezdci nejezdí pro divaky, ale hlavně pro sebe, protože je to baví. Je to stejné, jako když profesionální fotbalisté hrají hlavně pro peníze a ne hlavně pro diváky. Myslim, že u všech profesionálů nejsou diváci na prvním místě, i když to říkají.
27. 1. 2021 10:5336
0 0
Původně napsal jiridlo
Myslím, že bychom si hlavně měli uvědomit, že jezdci nejezdí pro divaky, ale hlavně pro sebe, protože je to baví. Je to stejné, jako když profesionální fotbalisté hrají hlavně pro peníze a ne hlavně pro diváky. Myslim, že u všech profesionálů nejsou diváci na prvním místě, i když to říkají.
V principu máš pravdu...cokoliv člověk dělá, dělá především pro sebe (až na pár těch skutečně svatejch), ale pokud se na to podíváš víc do hloubky, šířky...sponzor na tu činnost nedává peníze kvůli jezdcům, ale právě kvůli divákům. To oni jsou ti zákazníci, kteří jim platí za jejich produkty, to oni jsou ti, na kterých vydělává a to tolik, že může dát ze zisku tolik peněz na "zábavu jednotlivce" (dvojice, 11 ve fotbale atd.). Samozřejmě záměrně pomíjím realitu "daňovejch optimalizací" a jinejch finančních triků, to je ale jinej příběh.
27. 1. 2021 11:4737
5 0
Původně napsal Vojtěch Štajf
Původně napsal Bobinracing
Vojto,Vojto opravdu se nic u tebe nezměnilo....smajlík
Tak určitě. Nezměnilo a ani to v budoucnu neplánuju.
Vojto, budu teď hodně jízlivej...jestli neplánuješ už žádnou změnu v budoucnosti, tak jsi vlastně mrtvej. Néé, dělám si prdel, vím jak jsi to myslel. Ale k tvý reakci na to video Valdy, kvůli tomu ti píšu. Chápu, že se tě některý jeho formulace dotkly, ale sám jistě dobře víš, že obsah je podstatnější než forma, pro příklad zmíním třeba takovýho Laco Decziho, nebo Pavla Novotnýho, nebo Charlese Bukowskiho. To že Valda říká nějaký skutečnosti (pravdy) na plnou hubu, bez přiblblý korektnosti je v dnešní době vzácný koření. Jak tady už někdo (Zajíček) zmínil bez PR podle dnešních trendů prachy neseženeš a v tom jsi ty fakt dobrej, jenže právě o tom Valda mluvil...že on tak dobrej nebyl a že ho tyhle nový trendy serou (ostatně, mě taky). Trendy, kdy začíná bejt důležitější vlastní PR, než to jak jsi rychlej (ideální kombinace je obojí)...noo, holt svět je už dneska takovej o to víc mě těší, že jsou výjímky jako Jarda Vančík pro Dominika Střítezkýho a snad i někteří další. Věřím, že až se s Valdou potkáte, že nebudete ani jeden takovej hnidopich aby jste se nebyli schopní spolu bavit přes všechny názorový neshody.
30. 1. 2021 20:1238
0 0
Původně napsal jiridlo
Myslím, že bychom si hlavně měli uvědomit, že jezdci nejezdí pro divaky, ale hlavně pro sebe, protože je to baví. Je to stejné, jako když profesionální fotbalisté hrají hlavně pro peníze a ne hlavně pro diváky. Myslim, že u všech profesionálů nejsou diváci na prvním místě, i když to říkají.
Naštěstí se najdou i tací, kteří pro ty diváky jezdí (nebo jezdili). Takovej Emil Triner neměl problém. Jak tam bylo na mezi dost lidí, klidně nějakou vteřinu obětoval a pobavil... smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!