31. 10. 2006 00:00 − 3030× − 34

Soudní dohra loňské Rally Bohemia

Včera proběhl soudní proces se dvěma pořadateli, kteří měli na starost místo nešťastné nehody na Rally Bohemia 2005.

Včera proběhl v Liberci soudní proces se dvěma pořadateli, kteří měli na starost místo nešťastné nehody na Rally Bohemia 2005. Rozsudek uložil oběma obžalovaným vykonat 200 hodin veřejně prospěšných prací. Ti se ovšem na místě odvolali.

Dva osmatřicetiletí dobrovolní hasiči se měli provinit tím, že v roce 2005 při konání závodu nezvládli situaci kolem trati a nechali některé diváky na místech, která byla vyznačena jako zakázaný prostor. Minimálně jeden z nich totiž disponoval vysílačkou a měl tak podle soudce informovat vedoucího zkoušky a žádat její přerušení či zrušení. K případu vypovídali i bývalý ředitel Rally Bohemia Zdeněk Běla a také matka zraněné dívky, která se dodnes léčí a její stav není zaviděníhodný.

Obžalovaní se hájí tím, že na školení nevelkého rozsahu, které absolvovali, jim bylo mimo jiné sděleno, že nemají žádné pravomoce a po opakovaném upozornění neukázněných diváků tam tito již jsou na vlastní nebezpečí. Zde ovšem narážíme na bezpečtnostní předpisy, které Běla vcelku správně přirovnává k lidové tvořivoti na straně jedné a v této zemi platné zákony na straně druhé. Soudce se samozřejmě drží obecného meritu věci a "zaběhnuté" regule platící při rally jej nechávají chladným. Ve svém rozsudku pak významně zohlednil bezúhonnost obou obžalovaných a sáhl po uložení tak mírného trestu. Obžaloba navrhovala trest s horní hranicí pěti let vězení.

Všem je jasné, že je potřeba najít viníka, ať už to bude kdokoliv. Každý si totiž slovo demokracie vysvětluje po svém a zejména tak, aby z toho měl prospěch on sám. A tak když na rally vidíme jasně vymezený zakázaný prostor, tak si tam stejně sedneme, neb na nás nikdo nemůže. Pakliže se následně stane neštěstí – hledáme někoho, kdo za to může. Nechápavě jsem sledoval, jak na soutěžích místního rázu v Německu či Rakousku zcela chybí pořadatelé. Oba tito národové však jsou natolik disciplinovaní a rozumní, že akceptují pečlivé vytýčení míst pro diváky a zejména je respektují. Osobně bych hledal viníka celé tragédie jinde. Ten kdo doprovodil dvanáctiletou dívenku na inkriminované místo by měl minimálně zpytovat svědomí. Nejsem příznivcem braní dětí na soutěže a když, tak sledovat vozy a děti zároveň a být od trati v uctivé vzdálenosti.

Nové vedení soutěže letos tuto vložku trochu alibisticky nezařadilo a ani jinde se nic nestalo. Přál bych si, aby všechny soutěže končily konstatováním, že zvítězily sportovní zážitky a nikomu se při nich nic nestalo.

Komentářů celkem: 34
31. 10. 2006 15:5921
0 0
to Starosta : jestli myslis ten prostor u toho vracaku, tak tam kdyby to někdo nedobrzdil, tak je hodně pravděpodobny masakr.. ja stal kousek vedle te terasy a taky jsem se docela divil....
31. 10. 2006 16:2622
0 0
Podle mě jediným řešením a pro skutečné fandy rally nepříjemným je rušení RZ. Pokud se v budoucnu kvůli těmto lidem zruší pár RZ a "předpisový" fanoušci přijdou o průjezdy aut na které se mnohdy drkotají přes pole a louky. Budou to právě tito poškození, kteří budou hazardéry z nebezpečných míst vyhánět.
31. 10. 2006 16:2723
0 0
to Dada: Přesně to myslím. Navíc z druhé strany (tj. na Klášterecké) to mohlo být podobné, byť tam byl větší prostor mezi tím, kde to kroutili na most, a diváky.
31. 10. 2006 16:4124
0 0
Pokud toto rozhodnutí nabyde právní moci, bude to mít obrovské důsledky pro další vývoj tohoto sportu u nás. Myslím, že v současné době, ani nejsme schopni domyslet jak velké. Kdo si potom troufne pořádat soutěž, za známé "ukázněnosti" čaských diváků. A pokud ano, kdo se uvolí jít dělat pořadatele na trať.
31. 10. 2006 17:0525
0 0
A co dělá FAS? Zastupuje organizátory potažmo p.Bělu u soudu právník FASu? Nebo jim to ještě nedošlo, že jde o obrovský, ale obrovský precedens pro rally? Co dělá p.Novák, sleduje kauzu? FAS - proberte se!!!!!!!!!
31. 10. 2006 18:2226
0 0
Ahoj chtel bych pripojit svuj nazor ke zdejsim clankum vetsinu z nich sem necetl ale myslim ze muj pohled by mohl byt zajimavy... bydlim ve Strazi nad Nisou coz je kousek od inkriminovane zkousky to misto kde se jelo moc dobre znam a rad se tam chodim koukat je to celkem akcni misto a je velka skoda ze o nej rally Bohemia prisla ale co chci rict kazdy rok na tomto miste nake to auto projede rovne kazdy musel videt vyznacenou unikovou zonu ktera byla jasne a zretelne oznacena paskou pokud do ni nekdo chtel vlezt musel jit pres ni!!Tudiz me stve ze nekdo kdo tam pro svoji pitomost vlez a privodil si uraz je nakonec zbabelec a snazi se vinu hodit na nekoho jineho.Rekl bych ze deti co nemaji rozum by se tam nemeli pohybovat sami pokud by to totiz udelalo moje dite za takoveto situace bych mu to jenom vysvetli ale pokud by se mu nic nestalo poradne bych ho jeste propleskl ....lituju samozrejme toho zraneni a urcite to nebylo nic prijemneho ale taky lituju posadku cim si musela projit....a sem znechucen s ceskeho soudu ktery dal za pravdu ze organizatori pochybili sem si jist ze i kdyby je nevarovali mohli si za to ty holky jen a pouze sami!!!!!rad si vyslechnu vase nazory
31. 10. 2006 18:3027
0 0
V dalším kole může dojít k žalobám o náhradu nákladů na léčení /pojišťovna/ bolestného a spol. uplatnění /rodiče/ a mnoho dalšího. Viník je podle tohoto soudu znám a potom musí zaplatit vše co zavinil.
31. 10. 2006 18:4228
0 0
Potrestání nevinných a ocenění nezúčastněných - sračky!!!! Pokud nikdo nmá pocit, že jsou zakázaná místa nebezpečná, ani pořadatel, ani ředitel nic nenadělá - prostě je to inteligenci a zodpovědnosti zúčastněných....
P.S. V člnku jsem se zamotal - jak to lastně dopadlo? Jsem asi tupé debilní hovado....
31. 10. 2006 19:1129
0 0
Loni na Deutschlandu jsem měl možnost vidět jak to řeší místní pořadatelé.Mladí belgičané,mimochodem patřičně "posilnění" odmítli opustit zakázaný prostor.Pořadatel neváhal a zavolal policii,která asi do deseti minut dorazila na dvou motorkácha dotyčné okamžitě zinkasovala 30-ti euro za kus.Garantuju Vám,že už si tam nikdo nevlezl.
KITer
31. 10. 2006 19:1330
0 0
Už sem si zkusil delat poradatele a muzu rict ze se to opravdu NEDA!!!! Clovek jak nema 2 metry a 150 kg tak vetsinou fakt nema sanci s timhle materialem pohnout. Nedejboze kdyz sou este nality, to muzete zahodit vestu a jit pryc... efekt je stejnej...
31. 10. 2006 20:3431
0 0
Tak mě napadá, podle toho co píše KITer by mohl být Kolďák dobrým pořadatelem - postavu na to skoro má a myslím, že by si jen tak srát na hlavu taky nenechal smajlík
31. 10. 2006 20:4732
0 0
Já s mým přístupem cholerika bych byl u soudu skrz ublížení na zdraví a výsledek by byl prakticky totožný. Mladý holky ale nebiju. My pedagogové volíme jiné postupy.
31. 10. 2006 22:2333
0 0
Koldak: Kulínský byl myslím taky pedagog?! :o)))
(omlouvám se za OT, ale nemohl jsem si pomoct)
Jinak rodiče dívky by také měli podle mě být samozřejmě zodpovědní. Pořadatelé taky svůj podíl nejspíš mají, ale se stádem v zakázané zóně nehnou. Nicméně asi opravdu měli informovat vedoucího RZ. Dělat pořadatele je opravdu řehole nevděčná, celý den tam stepuješ na místě případně u toho mrzneš, necháváš si nadávat od lidí, pak dostaneš svačinu jdeš domů. Proto je problém vůbec sehnat dostatek pořadatelů a proto třeba dělají pořadatelé i lidé kteří toho o soutěžích moc neví - prostě jen "tady si stoupni a stuj". Pak může nastat problém... (tím ovšem netvrdím že tomu tak bylo i v tomto případě, myslím to obecně)
1. 11. 2006 09:2834
0 0
Jak rika autor prvniho prispevku, jiste skupiny lidi si mysli ze kdyz je neco zakazaneho, musi se to udelat...
Pred nekolika dny jsem stal na Waldviertel za paskou a cekal na prujezd 1. auta. K svemu udivu jsem zpozoroval, ze muj soused je p. wittmann st. Stal za paskou jako nekolik desitek z nas, s celou rodinou, v ruce stopky a notysek s tuzkou. Za nekolik minut prislo skupina slovensky mluvicich dementu. kteri na sebe porvavali a stoupli si do zakazaneho prostoru, pred nas. Protoze netusili, ze jim rozumim delali si z nas jeste prd..
pan wittman se jim snazil neco rict, ja jim to pak rekl polopate slovensky, nic nez pritroblou odpoved jsme neslyseli.
Jsou skupiny lidi, kteri si pletou slovo demokracie s nimiz nepohne nikdo.
Je jasne, ze to dite na to doplatilo, jedniznacne bych vinil ale jeji doprovod. Ja na rally vodim 15 let sve dcery, v posledni dobe i sveho 80 leteho otce. Ze s takovym doprovodem nemuzu na ty nejlepsi mista, je jasne...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!