Ondřej Plšek - eWRC.cz
29. 3. 2008 20:28 − 3264× − 22

Týmy nesouhlasí s rotací soutěží

Zástupci továrních týmů se začínají velmi hlasitě ozývat proti plánované rotaci soutěží v mistrovství světa.

Tento týden se konalo zasedání světové rady FIA, která rozhodla u budocnosti mistrovství světa v rally. Jen pár dní poté se ozval sportovní šéf Citroenu Olivier Quesnel. "Nejnovější rozhodnutí jsou jen prvním krokem. Dalším musí být změna kalendáře," řekl Quesnel, který je známý svým odporem k Jordánské rally.

Nyní se ale začínají ozývat zástupci i dalších týmů, kterým se nelíbí kalendář pro příští roky. Týmový šéf Suzuki se jako nováček zatím k situaci příliš nevyjadřoval, ale nyní se i on zmiňuje o nesouhlasu se soutěží na Blízkém východě a dalšími soutěžemi v budoucnosti. "Důležitými trhy pro Suzuki jsou Indie, Rusko a Čína. Pokud bychom mohli jet alespoň v jedné z těchto zemí, tak by jsme byli spokojeni," řekl Nobuhiro.

Mistrovství světa již se soutěží v Rusku do budoucna počítá, ale Japonci vadí hlavně neprůhlednost výběru světových soutěží. "Nikdo nedokáže pochopit, proč se pojede Jordánsko a proč vypadne Monte Carlo," dodal Nobuhiro "Monster" Tajima. S vyškrnutím Rally Monte Carlo nesouhlasí ani jeho kolegové Olivier Quesnel a Mark Deans (sportovní ředitel Fordu). "Nejsem dvakrát nadšen z návratu do Valence, ale začátek sezóny jednoznačně patří do Monte Carla," řekl Deans, kterému vadí hlavně Bulharsko. "Co tam budeme dělat?" ptá se Deans.


Týmy nesouhlasí s vyřazením Rally Monte Carlo

Zástupci továrních týmů tak navrhují určení šesti až osmi soutěží, které v MS zůstaly. Šlo by o tradiční soutěže jako Monte Carlo, Finsko, Akropolis atd. Podle Tajimy by se ostatní soutěže ohodnotily body a nejlepší by zůstaly v kalendáři MS.

S podobným řešením souhlasí i šéf Subaru David Richards. "Ten kalendář je totální nesmysl," řekl Richards. Sám ale nepočítá s tím, že by tlak týmů vedle k jeho změně. "Světová rada schválila kalendář pro roky 2009 a 2010 a nikdo nebyl proti. K žádné změně nedojde." Ovšem sám Richards předpokládá, že s novými soutěžemi v MS budou potíže. "Minimálně dvě z nich se vůbec neuskuteční, protože pořadatelé prostě ještě nejsou připraveni. A pokud se přeci jen uskuteční, tak to nebude na takové úrovni, na jakou jsme zvyklý. Počítám s tím, že v roce 2010 se uskuteční jen deset podniků MS." Richards tím má na mysli soutěže v Bulharsku, Rusku a Indonésii.

Jeho kolega Olivier Quesnel předpokládá, že za výběrem nových soutěží MS jsou jen politické motivy šéfa FIA Maxe Mosleyho. "Víme, že pan Mosley je velmi chytrý, ale měl by si dát pozor, aby nebyl až příliš chytrý. Pro nás je mistrovství světa v rally investicí. Pokud zůstanou v kalendáři MS soutěže jako je Bulharsko, tak končíme."

rallye-magazin.de

Komentářů celkem: 22
31. 3. 2008 19:3521
0 0
ZED: Jo jo, jeho barva je hlavně černý latex smajlík
31. 3. 2008 20:3522
0 0
A helmasmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!