6. 8. 2008 07:37 − 2972× − 23

Subaru si už vyrábí vlastní tlumiče

Dlouhodobé problémy s tlumiči se rozhodli vyřešit u Subaru poměrně radikálně.

Dlouhodobé problémy s tlumiči se rozhodli vyřešit u Subaru poměrně radikálně.

V posledních letech používalo Subaru francouzské tlumiče Bos. Dlouhou dobu už si na ně ale stěžují především sami jezdci a je tak dost možné, že právě problémy s tlumiči jsou hlavní důvod, proč se poslední dobou nemůže Subaru prodrat na úplnou špičku. Tým ještě čekal, jak to bude u nové Imprezy WRC 2008. Spokojenost z jízdními vlastnostmi nebyla ani pak, a tak se tým rozhodl k ráznému kroku.

Ve Finsku tým přiznal, že se dal na vlastní vývoj tlumičů. Po shakedownu zmizela z aut reklama firmy Bos, a tak měli zástupci týmu co vysvětlovat. Za všechny David Lapworth, technický ředitel týmu. "Přehodnotili jsme svůj pohled na tlumiče. Doteď byl Bos dodavatelem, teď už s námi jen spolupracují jako dodavatel dílů. Tlumiče pro Finsko jsme si dělali sami, přičemž skoro všechny díly byly od Bosu. Je to rozhodnutí inženýrů. Po léta jsme tlumiče dostávali komplet od dodavatele, ale teď musíme přiznat, že už v tom nebudeme pokračovat. Vrátili jsme se do stavu, kdy budeme jen spolupracovat. Je to až příliš důležitá věc pro výkon vozu."

A jak byli v týmu spokojeni s výkonem tlumičů ve Finsku? "Po stránce hydrauliky to bylo dobré. Chris měl sice v pátek nějaké problémy, ty byly ale způsobeny tvrdým nárazem. Pro Německo připravuje úplně jiné tlumiče, i když budou postavené podobným stylem."

Pro úplnost jen dodejme, že vlastní cestou vývoje tlumičů se rozhodl jít i norský tým Adapta, který by měl být příští rok "béčkem" Subaru.

Komentářů celkem: 23
7. 8. 2008 16:4221
0 0
Rado se stalo smajlík
7. 8. 2008 20:0022
0 0
betonovy pes: A proč ho potřebuješ otáčet? Já měl za to, že žebřík je z obou stran stejný smajlíksmajlík
8. 8. 2008 14:3523
0 0
Miras, to ale ještě nevíme jestli nemá ten žebřík hliníkovej a skládací smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!