20. 3. 2016 19:31 − 1974× − 0

Spa Rally – komentář

Do kalendáře belgického mistrovství vloni po více než desetileté pauze znovu zavítal podnik ve Spa.

Do kalendáře belgického mistrovství vloni po více než desetileté pauze znovu zavítal podnik ve Spa. Organizování soutěže se sice zhostil nový pořadatel, ale to hlavní koření jako atraktivní tratě v čele s legendárním úsekem Clementine a velký zájem posádek zůstalo stejné. Pro letošní druhý ročník se pořadatelé rozhodli ještě zvýšit množství kilometrů odjetých po setmění. Za tmy se odehrála celá páteční etapa. Už za světla během čtvrtečního shakedownu ztratil všechny šance na úspěch Nizozemec Bob de Jong. Povzbuzen pěkným pátým místem z úvodního podniku to trochu přehnal s rychlostí a svůj Citroën DS3 R5 doslova zdemoloval. Naštěstí společně se spolujezdcem vyvázli z nehody nezraněni. Cedric Cherain letos chce potrápit konkurenční účastníky WRC2, ale jak to zatím vypadá, nad síly jeho a hlavně z Itálie pronajímaného speciálu Ford Fiesta R5 jsou i belgické soutěže. Ve Spa začal na šestém místě, když mu už v úvodu odešly brzdy. Ze hry jej ještě v pátek večer vyřadilo poškození ložiska pravého zadního kola. Už v první etapě skončil nováček za volantem Citroënu DS3 R5, junior Kevin Demaerschalk. Ze hry jej vyřadila porucha vozu.

Týmový kolega Demaerschalka z juniorky Citroënu Guillaume Dilley pilotuje DS3 R5 připravovanou jinou stájí a ta pohromadě držela lépe. Mladý pilot soutěž rozjel jako pátý, ale půlminutová ztráta v poslední noční zkoušce jej srazila na šesté místo za Cedrica de Cecca debutujícího s Peugeotem 208 T16 R5 po Krisu Princenovi. V sobotu ráno se dokázal Dilley na páté místo vrátit, ovšem další ztráta v RZ 12 kvůli problémům s brzdovým pedálem jej opět srazila za de Cecca. Před touto dvojicí se odehrával další duel, a to dvou jezdců Fabií R5 o pódium. Lépe do něho vstoupil Vincent Verschueren, ale po třetím testu jej předstihl debutant v tomto voze Xavier Bouche a do sobotní delší etapy šel s náskokem 12 vteřin. Výkon obou jezdců se během druhého dne ukázal jako velmi vyrovnaný a teprve ztráta Bouche na RZ 12 změnila jejich pořadí. Verschueren tak letos podruhé bral body za třetí místo.

Boj o příčku nejvyšší si pro sebe stejně jako v předešlé Rally van Haspengouw rezervovali dva jezdci, Freddy Loix se Škodou Fabia R5 a Kris Princen za volantem Peugeotu 208 T16 R5. Pilot českého speciálu začal o dvě sekundy rychleji, ale nevyšla mu třetí zkouška. Princen tam zajel o 8,5 vteřiny rychleji a dostal se do vedení. Loix dokázal rychle kontrovat a po RZ 4 šel znovu do čela, ovšem po první etapě držel minimální náskok pouhých devíti desetinek. Bohužel v sobotní části už Princen na svou rychlost z úvodu navázat nedokázal a během šesti prohraných testů v řadě jeho manko vzrostlo už na 25,6 sekundy. Delší převodovka se zrovna jako dobrá volba neukázala a pilot Peugeotu už v závěru rally nebyl schopen na Loixe zaútočit. Jejich duel tak i během druhého dějství dopadnul lépe ve prospěch jezdce Škody. Mezi historiky se ukázal a za volantem Fordu Escort vítězství ukořistil Francois Duval.

Konečné výsledky této soutěže belgického mistrovství

Stav šampionátu: 1. Loix 40, 2. Princen 32, 3. Verschueren 23, 4. Walbrecq 18, 5. Diels 12

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!