Ondřej Plšek - eWRC.cz
11. 8. 2010 11:09 − 2430× − 1

Indonésie již nechce do mistrovství světa

Rally Indonesia nebude kandidátskou soutěží mistrovství světa, pořadatelé nevěří v zařazení jejich soutěže do MS.

Při prvních zprávách o kalendáři pro MS 2010 bylo jistě hodně fanoušků překvapeno zařazením Indonéské soutěže do této elitní kategorie. Ovšem tato soutěž se v rámci mistrovství světa v minulosti již jela a v roce 1996 (reportáž o Rally Indonesia 1996) to dokonce byla úplně první soutěž MS na asijském kontinentu. Znovu se v této zemi konalo MS v roce 1997 (reportáž o Rally Indonesia 1997). Oba ročníky vyhrál Carlos Sainz a je tak jediným vítězem této soutěže v historii MS. Původně se zde mělo jet i v roce 1998, ale kvůli občanským nepokojům v zemi byla soutěž zrušena a následující rok byla tato rally v MS nahrazena Čínskou rally.


Indonéská rally 1997, Kenneth Ericsson – Staffan Parmander, foto: swrt.com

Jenže Indonésie byla vyřazena i z kalendáře pro rok 2010, soutěž tehdy nesplňovala parametry soutěže MS. Rally Indonesia se letos měla jet jako kandidátská soutěž MS, ale z toho nyní sešlo. Pořadatelé nevidí žádnou šanci na zařazení do MS v budoucnu a nebudou tedy ve svém úsilí nadále pokračovat. "Je nám to velmi líto, ale po diskuzi s místní motoristickou federací Ikatan Motor Indonesia jsme se rozhodli, že požádáme FIA o zrušení statutu kandidátské soutěže Indonéské rally," stojí ve stanovisku pořadatele. "Bohužel výsledky pozorování jsou takové, že nevidí žádnou šanci na zařazení do kalendáře MS 2011, který již byl schválen. A kdyby byly výsledky pozorování pozitivní, tak by nebylo jasné, zda a kdy by došlo k zařazení do MS a na základě jakých kritérií."

Z prohlášení dále vyplývá, že k dalšímu pokusu o vstup do mistrovství světa může dojít v budoucnosti, až se zlepší ekonomická situace Indonésie. Soutěž se tak koncem září odjede jen jako součást APRC.

Komentářů celkem: 1
abs
15. 8. 2010 12:071
0 0
Bohu dík ...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!