11. 1. 2015 10:14 − 16860× − 76

Nedobrovolně členem dobrovolného spolku

Plánuje Autoklub propojit žádost o licenci motoristického sportovce s povinným členstvím v AČR?

Podle posledních informací z motoristických kruhů plánuje Autoklub České republiky/dále AČR/ prostřednictvím příslušných Svazů, tedy pro nás soutěžní jezdce prostřednictvím Svazu rally a Svazu historických vozidel, propojit žádost o licenci motoristického sportovce s povinným členstvím v AČR, navíc s omezenými právy, např. že tito povinní členové sice mají povinnost platit členské příspěvky, ale nemohou volit do orgánů AČR.

Pohnutky takové snahy AČR jsou pochopitelné, dotace pro tuto organizaci ze státního rozpočtu se odvíjí podle počtu členů, no a protože při nedávných kontrolách bylo zjištěno, že do počtů členů byly započítaní snad všichni závodníci od dob parních vozů či Elišky Junkové, tak tyto počty byly řádově několik nul od skutečných čísel, je tedy životně nutné pro AČR po zlikvidování Sazky a příspěvků z této strany, zajistit si za každou cenu potřebné finance navýšením počtu svých členů.

Takže pohnutky jsou sice vcelku jasné, ale podívejme se na tuto snahu z hlediska platných zákonů. V tomoto porovnání je zřejmé, že tyto snahy jsou nezákonné. Občanský zákoník , tedy zákon 89/2012 Sb.ve svých paragrafech hovoří i pro laika naprosto jasnou řečí:
- par. 214: spolek je samosprávný a dobrovolný svazek členů
- par. 215: nikdo nesmí být nucen k účasti ve spolku….
- par. 220,čl.2: omezit práva nebo rozšířit povinnosti lze jen za podmínek, že to odsouhlasila většina členů, jichž se tato omezení týkají, zejména par. 245: na usnesení členské schůze nebo jiného orgánu, které se příčí dobrým mravům nebo mění stanovy tak, že jejich obsah odporuje donucujícím ustanovením zákona/zde zejména par. 214 ,215/ se hledí tak, jako by nebylo přijato.
Navíc v par. 268: Soud zruší spolek….pokud nutí třetí osoby ke členství ve spolku nebo k účasti na jeho činnosti nebo k jeho podpoře.

Myslím, že z hlediska platných zákonů je situace naprosto jasná, navíc změny ve stanovách AČR, takto schválených 15.11.2014 odporují pochopitelně i Listině základních práv a svobod. Tedy snaha AČR , jak jsem uvedl výše, je sice z jejich pohledu pochopitelná, ale jejich rozhodnutí je pro nás ostatní asi tak závazné, jako rozhodnutí Svazu včelařů o povinné konzumaci medu… a to se včelařům rovnou omluvím za přirovnání, neb jejich činnost má alespoň pro některé nějaký význam a přínos.

Někdo by mohl namítnout, že již dříve jsme museli být členy bývalého Svazarmu. Ano, ale tehdy to jinak nešlo, byla totalita a nesvoboda, ale i v tomto prostředí to dokázal mnohými zatracovaný Svazarm závodníkům trochu osladit, skoro v každé vesnici bývala svépomocná dílna, kde bylo možné používat normálním motoristům nedosažitelné nářadí, jako svářečky, zvedáky či autogen,šlo nakoupit pneumatiky i ostatní díly včetně i celých soutěžních aut z Metalexu nebo ze sportovního odd. AZNP za ceny bez daně, např.závodní pneu OR 27 stála cca 250,- Kč/ pro dnešní poměry vynásobit 10x /.

Ale hlavní pomoc byla v tom, že startovné se platilo jenom na základních oblastních soutěžích ve výši 100,- Kčs, od Přeboru ČR už se startovné neplatilo,naopak pořadatel vyplácel náhrady cca ve výši 1000,- na posádku, ve federálu by si např. pražská posádka, startující na soutěži v Košicích s Ladou a která dokončila celou soutěž si mohla odvézt na náhradách i přes 4000,-, aniž by musela platit jakékoliv startovné !! Tedy pro přirovnání, jako by si dnes někdo ze Šumavy odvezl cca 40 .tis., aniž by zaplatil korunu na startovném….

Pokud si výše uvednou podporu srovnáme s podporou našeho sportu v současnosti, vychází nám toto porovnání pro Autoklub velmi tristně. Já, který osobně byl 25.2.1990 na zakládajícím sjezdu tehdejšího Československého autoklubu v pražské Lucerně, kde jsem slyšel ta slova tehdejšího a pochopitelně i současného předsedy o tom, jak nás ten nenáviděný Svazarm léta utiskoval a jak teprve teď se sportovci konečně dostanou k pořádné finanční i jiné podpoře svého sportu,mohu jenom kroutit hlavou, jaká je dnešní situace.. Jak ukázaly mnohé kauzy představitelů AČR v minulosti, platila tato slova o finanční podpoře hlavně pro ně.

My, jako soutěžní jezdci, si náš sport plně platíme z vlastních kapes, od startovného na sprint 15 tis.Kč/ snížené za cca 7tis. je už na základě využití reklamních ploch na autě pořadatelskými reklamami/, pro velký podnik tedy 30 tis. a výše, zaplatíme si,výstroj,kombinézy,helmy, závodní techniku, nářadí, doprovody, tr. auta i veškeré náklady na provoz ,zaplatíme si školení, zdr.prohlídky ,licence, můj vcelku kvalifikovaný odhad investovaných nákladů soutěžních posádek je min. okolo 500 mil. Kč .

A co poskytne AČR? Bez jakékoliv vlastní investice, co by stála za řeč, si přes pořadatele,pronajme dočasně veřejnou silnici, která pochopitelně není v majetku ani pořadatele a ani AČR a zajistí mimo pořadatelů nějaké své činnovníky,případně neúspěšný systém ONI. Pochopitelně při známém a často použitém principu, že pokud je podnik úspěšný, chlubí se jeho uspořádáním hlavně nadřízená složka, tedy AČR, pokud je průšvih, jde to na vrub pořadatele.

Závěrem chci sdělit, že pokud někdo chce vstoupit do nějakého spolku, je to vždy jeho svobodné rozhodnutí i právo, v tomto případě si ale každý také musí vyhodnotit, zda taková organizace, která nezákonnými postupy nutí ke členství, přispívá tak k rozvoji motoristických aktivit či slouží spíše k uspokojování potřeb jeho nejvyšších představitelů,zvolených pravděpodobně na věčné časy a nikdy jinak. Je také dobré si případně připomenout i mnohé kontroverzní postupy a rozhodnutí AČR při likvidaci sportovní činnosti některých "neposlušných " závodníků či přístupy AČR po nešťastných událostech v minulém období. Toto rozhodnutí na každém z nás.

Já se ale nedobrovolně členem dobrovolného spolku nikdy nestanu.

Ing. Zdeněk Vrátníček
držitel licence soutěžního jezdce od roku 1980

Komentářů celkem: 76
20. 1. 2015 20:1961
0 0
Neznám podmínky k získání licence na Slovensku, ale slovenskou licenci může získat pouze člověk se slovenským občanstvím.
20. 1. 2015 20:3862
0 0
A naši můžou získat licenci jiného státu pouze se svolením našich "generálů"
20. 1. 2015 21:2663
0 0
SAMŠ asi zatím ještě nevydala národní řády pro rok 2015, ale v loňských rozhodně nebylo nic o tom, že by slovenskou licenci mohl získat pouze člověk se slovenským občanstvím. Omezení občanství platilo pouze pro slovenský rally pohár.
23. 1. 2015 15:4164
0 0
Bohužel se to stalo realitou. Ještě horší situace nastává u činovníků, kteří mají přímý nebo nepřímý vliv na výsledky sportovních soutěží (sporťáci, časoměřiči, technici). Ačkoliv by tito pánové a dámy měli být nestranní, objektivní a nezávislí, opak je pravdou. Získání jejich licence je podmíněno členstvím v AČR. To by nebyl až tak zásadní problém, kdyby členská karta nebyla zároveň slevouvou kartou komerční firmy. Chceš licenci sporťáka, časoměřiče nebo technika? Zaplať za licenci, sděl osobní údaje ať je kam posílat spam a letáky a hlavně si pořiď členskoslevovou kartu AČR. Že už máš slevovou kartu do Lidlu či do Kauflandu a jinou nechceš? Tak to máš hochu smůlu ...
Smutné jsou v tomto kontextu odstavce čl.1 Etického kodexu AČR, kde se autoklub hlásí k hodnotám sportu, soutěžení a jednání v duchu fair play. Nebo že nesmí vyžadovat, přijímat či nabízet jakoukoliv formu odměn, honorářů, služeb nebo jakéhokoliv jiného prospěchu v souvislosti s činností AČR s výjimkou těch, které jsou stanoveny v příslušných mezinárodních a národních sportovních řádech.
24. 1. 2015 12:3665
0 0
a já ti pořád říkám: ..neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš....
25. 1. 2015 20:3866
0 0
Smutné jsou v tomto kontextu odstavce čl.1 Etického kodexu AČR, kde se autoklub hlásí k hodnotám sportu, soutěžení a jednání v duchu fair play. Nebo že nesmí vyžadovat, přijímat či nabízet jakoukoliv formu odměn, honorářů, služeb nebo jakéhokoliv jiného prospěchu v souvislosti s činností AČR s výjimkou těch, které jsou stanoveny v příslušných mezinárodních a národních sportovních řádech.
Nóó někdo může vše i když hlásá opak.To je přístup AČR a nikdo na něj nemá.
26. 1. 2015 17:1467
0 0
Fredy, mcatch: A jak teda pánové? Půjdete do toho nebo ne?
26. 1. 2015 18:2768
0 0
Těch pánů je už poněkud více, než by se zdálo. Překážkou je bianko potvrzení na žádosti o licenci pro zasílání spamu. slev a letáků. (Dnes mě pokladní v Pennymarketu dotázala, zda mám slevou kartu. Já na to, že ne ale budu mít smajlík ).
A druhořadé členství, kdy mám mít 100% povinností a prakticky nulová práva, taky není žádné terno. Sranda je, když se člověk podívá na klubovou nebo jezdeckou žádost o členství. Autoklub honí duše i výzvami aby jezdci zaangažovali i své doprovody a kluby zase dobrovolníky, co jim pomáhají s akcemi. Prostě každá duše dobrá, jen nesmí do ničeho mluvit.
Mimochodem autoklub je snad jediný, který členství různých kategorií zavedl a zároveň podmínil vydáním licence. Nemá to žádný velký sportovní svaz nebo klub v ČR.
27. 1. 2015 14:0269
0 0
no popravdě licence ne, po 33 letech ... ani po 40 letech nebudu členem autoklubu...
27. 1. 2015 20:1670
0 0
Jenom malé doplnění, podle tvrzení jejich představitelů má AČR zhruba 190 000 členů...teda prý...a toto je vcelku zajímavý údaj, protože pro představu to je jako má počet obyvatel např. Olomouc s Ústím n. Labem dohromady / 100+95 t./ nebo jako Hradec Králové s Českými Budějovicemi /94 + 93t./, nebo jako měla naše tehdy společná republika ještě se Slovenskem v roce 1989 vojáků..cca 200 tis.....by mne zajímalo, jak to v AČR počítali...
27. 1. 2015 20:3071
0 0
Dobrý večer, dnes byl na stránkách autoklubu zveřejněn dvoustránkový dokument, http://www.autoklub.cz/dokument/7239-clenstvi-tymove-v-autoklubu-cr.html , který problematiku členství popisuje. Osobně z něho mám dva postřehy:
1) " , že sportovní organizace dovolují účast sportovců na jimi vypsaných závodech, podnicích či akcích pouze svým registrovaným členům" s tím naprosto souhlasím, jen mám dojem, že je to ještě doplněno zákazem se zúčastňovat jiných podniků či akcí, které nepořádá právě jediná "oficiální" motoristická sportovní autorita v ČR, i když se na těchto závodech nikomu nemusím prokazovat právě její licencí
2) pokud se aktivně účastním např. rally, musím být členem spolku, který ji řídí. Přestože za licenci platím, testování platím, startovné platím, pojištění platím, pronájem oni platím, přesto musím být členem, abych co?...
Myslím, že v obchodování se najde dostatek příkladů, kde něco od někoho potřebuji/kupuji a rozhodně nemusím být jeho členem (pokud ano, mám z toho výhody, to je ok).

Podepsáním žádosti o licenci jsem se vždy zavázal dodržovat sportovní řády, ale to je nyní málo? Musím být zcela oddán činovníkům Autoklubu, ve všem? I když chci jen závodit, nic víc? V ČR existuje více organizací, které vypisují mistrovství mimo rámec AČR, ale jen hrstka z nich by opravdu obstála, kdyby je Autoklub "netrpěl". A i kdyby, tak je tu stále to, že se jich s licencí AČR nemohu zúčastnit, jinak o ni přijdu.

Je to stále dokola, nicméně stanovy AČR jsou dané, včetně řádu FAS.....

27. 1. 2015 22:0572 Upraveno 22:08
0 0
Ten dokument jsem četl. V posledním odstavci se AČR porovnává s ostatními sportovními svazy nebo kluby. S členstvím či registrací je to pravda. Jenže AČR nepřiznává, že je jediný, kdo zavedl různé kategorie členství a do té nižší ještě lanaří pořadatele. Ty, kteří klubům pomáhají na akcích nebo dokonce doprovody posádek. Čili jde o max. počet duší pro max. zisk podpory z MŠMT. Neustále se ohání "rozsáhlými službami a výhodami", ale já o žádných za těch 17 let co to dělám, nevím. S výjimkou výtisku řádů, jsem si vše musel vždy zaplatit. Ostatně i ten výtisk řádů je v ceně licence.
Za další, zmíněný dokument stále neřeší souhlas s poskytnutím osobních údajů k nabízení obchodu, služeb a šíření spamu. Dle instrukcí z AČR nelze v žádosti škrtat a nesouhlas s výše napsaným musí být podán písemně mimo žádost. Papírová schizofrenie v podání AČR. Jedním lejstrem souhlasím, druhým nesouhlasím.
Ze zákona (č. 480/2004 Sb.) je možné obchodní sdělení zasílat jen s předchozím souhlasem příjemce. Pasáž "Beru na vědomí, že moje osobní údaje, vyjma rodného čísla, mohou být využívány i pro nabízení obchodu a služeb a souhlasím se šířením obchodních sdělení elektronickými prostředky." tedy nemá na žádosti o licenci co pohledávat. Natož tím podmiňovat vydání licence. Stačí to pofidérní členství.
28. 1. 2015 00:5873
0 0
Původně napsal hujer
A naši můžou získat licenci jiného státu pouze se svolením našich "generálů"

Pokud nemáš vůči FAS žádný závazky, tak potvrzení ti musí vystavit.smajlík
28. 1. 2015 01:0474
0 0
Původně napsal Vrátníček
Jenom malé doplnění, podle tvrzení jejich představitelů má AČR zhruba 190 000 členů...teda prý...a toto je vcelku zajímavý údaj, protože pro představu to je jako má počet obyvatel např. Olomouc s Ústím n. Labem dohromady / 100+95 t./ nebo jako Hradec Králové ...

To je celkovej počet členů AČR od dob Elišky Junkový!
16. 2. 2015 11:5275
0 0
Jaký pořádek má autoklub v evidenci dokládá mj. i výpis ze spolkového rejstříku (https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=849078&typ=UPLNY), kde je od 1. ledna 2014 zapsán zakladatelem AČR před více než deseti lety zrušený RALLYE CLUB Vyškov.
16. 2. 2015 16:1776 Upraveno 16:23
0 0
Dobré černé dušičky... Jednou v Autoklubu, navždy v Autoklubu! Ani smrt nás nerozdělí!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!