Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
24. 1. 2016 11:55 − 3960× − 0

Seb Ogier navázal tam, kde loni skončil

Do třetice má Rallye Monte Carlo, úvodní podnik MS, stejného vítěze, kterým je Sébastien Ogier z týmu Volkswagen.

Dnes byla na programu závěrečná, čtvrtý etapa Rallye Monte Carlo, která stejně jako ta úvodní nabídla relativně malou porci kilometrů, když na posádky, které přežily dosavadní nástrahy soutěže, čekalo posledních 45 ostrých kilometrů před tím, než se dostanou na cílovou rampu. Ty byly rozděleny do třech rychlostních testů odehrávajících se na dvou úsecích, přičemž ten s názvem Col de L'Orme – St Laurent sloužil jako RZ14/16 a tím pádem byl i místem konání PowerStage. Zkouška dostala novou úvodní sekci od Col de L'Orme, která je známa i díky Tour de France. Posledních pět kilometrů rychlého sjezdu je pak shodných s minulým rokem a pokud jde o panující podmínky, tak vložka byla kompletně čistá bez sněhu. Druhým dnešním úsekem pak byl test La Bollène Vésubie – Peira Cava, který měřil 21 km.

Když včera přišel o svého nejbližšího pronásledovatele, zůstal na čele zcela osamocený Ogier, jenž měl na nejbližšího soupeře dvě minuty náskoku a dalo se čekat, že si bude náskok hlídat. Ale to by nebyl trojnásobný světový šampion, aby nevyhrál i dnešní úvodní test, na dvojici zrychlujících Hyundai najel necelou sekundu, ale ve stopce si lehce postesknul, že nemá s kým bojovat: "Souboj s Meekem by byl zajímavější, ale to je motorsport. Musíme teď dojet a získat vítězství. Jsem překvapen, že jsme tu nejrychlejší, nemáme na to ideální pneumatiky." Na druhém místě za Francouzem zůstával Mikkelsen, třetí Neuville na něj stále ztrácel necelých 12 sekund, nic se neměnilo na Ostbergově 4. příčce, pátý jel Lefebvre. Sordo, který si přestal stěžovat na auto zrychlil a dostal se před Tänaka na šestou příčku ("Teď jsem s autem opravdu spokojen. Dnes se budu snažit pojet Tänaka, ale nejdůležitější je poznat auto a začít si věřit.").

V RZ15 byl nejrychlejší Mikkelsen, který tak zřejmě nechal Neuvillovi zajít chuť na druhou příčku, protože rozdíl mezi touto dvojicí vystoupal na dvacet sekund. Třetím časem v RZ se blýsknul Lefebvre ("Některá místa jsou mokrá a je jednoduché udělat chybu. Zajeli jsme během závodu pár dobrých časů. Zkusím přitlačit na poslední RZ."), ale na pořadí mezi prvním až sedmým místem se nic neměnilo a všichni si drželi své pozice před PowerStage.

Posledním testem na programu letošního ročníku Rallye Monte Carlo byla PowerStage, kde šlo získat bonusové body a hned na začátku sezóny trochu "nakrmit" své bodové konto. A tím, kdo si vzal největší přídavek byl Ogier, který se tak z Monaka odváží největší možný bodový zisk a třetí vítězství v soutěži v řadě: "Je to fantastické, tahle rally je pro mě nejdůležitější, počtvrté jsem zde vyhrál, jsem velmi šťastný, špioni odvedli dobrou práci." Druhý v PowerStage dojel Sordo a třetí pak byl Lefebvre. Tyto výsledky však nic neměnily v celkovém pořadí, kde za vítězným Ogierem dojel na druhém místě Mikkelsen a třetí pak byl Neuville, kterému se povedlo při premiéře nové i20 WRC dokončit na stupních vítězů. Slušný bodový zisk si připsal i navrátilec do sestavy M-Sport Ostberg, pátý dokončit Lefebvre.

Šestý dorazil do cíle Sordo, který dnes dokázal překonat Tänaka a obrat jej o šestou příčku. Za Estoncem pak již zela téměř sedmiminutová mezera, po níž následoval osmý Evans s Fiestou R5 Evo, který zároveň vyhrál WRC2 s dvouminutovým náskokem i přes to, že jej v průběhu rally zbrzdily dva defekty a Welšan tedy nemohl být nespokojený: "Byl to výborný víkend pro team, udělali jsme velký pokrok.". Devátý absolutně pak dojel Lappi s Fabií R5, který se v závěru soutěže rozjel k pěkným časům a desítku uzavřel (a ve WRC2 bral 2. místo) Kremer s další škodovkou. Za Němcem se ve WRC2 seřadil francouzský trojlístek pilotů Citroenů DS3 R5 v pořadí Gilbert, Giordano a Bonnato.

Rallye Monte Carlo – v cíli/th>
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC3:49:53,1
2.Mikkelsen Andreas – Jæger AndersVolkswagen Polo R WRC+1:54,5
3.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC '16+3:17,9
4.Østberg Mads – Fløene OlaFord Fiesta RS WRC+4:47,7
5.Lefebvre Stéphane – Moreau GabinCitroën DS3 WRC+7:35,6
6.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC '16+10:35,5
7.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+11:39,9
8.Evans Elfyn – Parry CraigFord Fiesta R5 Evo+18:30,8
9.Lappi Esapekka – Ferm JanneŠkoda Fabia R5+20:41,0
10.Kremer Armin – Winklhofer PirminŠkoda Fabia R5+20:43,9

Kompletní zpravodajství z Rallye Monte Carlo naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!