Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
11. 3. 2016 19:03 − 4608× − 3

Ostbergova havárie uvolnila prvenství Kajtovi

První etapu měla dnes na programu Rally Islas Canarias a dlouho byl ve vedení Mads Ostberg. Po jeho havárie šel do čela Kajetanowicz.

Ti, kteří by svůj zájem věnovali čistě jenom Mistrovství Evropy, měli letos krutý začátek roku. Po již dříve ohlášeném zrušení Jaenner rally, přišlo přesunutí termínu i druhé v pořadí Rally Liepaja. A zatímco světový šampionát stihl odjet již tři podniky, Evropané seděli doma s nohama na stole. Teprve o tomto víkendu se dočkali, když šampionát starého kontinentu otevřela Rally Islas Canarias. Ta včera začala kvalifikací a slavnostním startem, původně plánovaná večerní superspeciálka musela být z technických důvodů odvolaná a tak se vše pořádně rozjelo až dnes. To bylo na programu šest měřených testů, které se odehrály na třech úsecích. Nejdelší byla rychlostní zkouška s názvem Moya, která měřila 25 kilometrů, Tejeda i Santa Lucía pak obě shodně měřily okolo patnácti.


Foto: facebook FIA ERC

Do soutěže vstoupil nejlépe Ostberg, který hostoval ve Fiestě R5 týmu RMC, avšak jeho náskok na druhého Lukyanuka byla pouhá desetina sekundy. Třetí Kajetanowicz zaostal o deset sekund a když ruský jezdec v RZ3 zaostal o 13 za nejrychlejším, posunul se na druhé místo za Ostberga. To jsou starosti jezdců pole ERC, absolutně nejrychlejším na dvou zkouškách první sekce byl někdo jiný, konkrétně domácí Cruz s Porsche 997 GT3. Ten se také v polovině dne vklínil mezi Fiesty R5, které opanovaly čelo v pořadí Ostberg, necelých deset sekund nazpět druhý Kajetanowicz, 47 desetin zpět třetí Lukyanuk, čtvrtý Cruz a pátý Ares.

Ve druhé rundě si v prvních dvou testech nenechala do boje na čele mluvil dvojice Ostberg a Kajetanowicz a Cruz, který dopoledne vyhrál dva testy si pro lepší než druhé místo nedojel. Jak v RZ5, tak v RZ6 vyhrál Kajetanowicz, což znamenalo jediné a to, že Ostbergův náskok na čele pomalu hubne. Před závěrečným testem dne tuto dvojici dělilo 6,9 sekundy. Třetí se nadále držel Lukyanuk, ale jeho ztráta na vedoucího Nora už narostla na půlminutu. A nyní si prozradíme, proč se předchozí řádky věnovaly pouze dvěma ze tří testů odpolední sekce.


Foto: facebook FIA ERC

Bylo to proto, že v závěrečném testu dne došlo ke změně ve vedení, avšak ne asi způsobem, který by se většině fanoušků líbil. Natožpak posádkám. Dosud prvního Ostberga potkaly asi kilometr před cílem problémy s brzdami a v důsledku toho norský jezdec havaroval a svou Fiestu R5 nedokázal dovézt až do cíle. První příčka tak připadla Kajetanowiczovi, který má aktuálně k dispozici poměrně pohodlný náskok 22 sekund. V rámci evropské klasifikace pak třetí místo patřilo Consanimu, jenž výjimečně vyměnil svou obvyklou DS3 R5 za P208 T16. Ale Citroen, se kterým Francouz obvykle startuje v soutěži nechyběl, startuje s ním totiž domácí matador Monzón, který po dnešku drží čtvrtou příčku. Pátý je pak s půlminutovou ztrátou na Monzona Pérez s další Fiestou R5.

Na šestém místě jede Kobus, který na Kanárech zahajuje svůj drobný program v ERC a má pouhých 25 desetin ztráty na pátého Péreze, sedmý je Costernato a za Italem už následuje nejrychlejší jezdec ERC2, jímž je Chuchala. Ten se letos vrátil do služeb polského Subaru rally teamu a v polovině soutěže má náskok necelé dvě minuty na druhou posádku v ERC2. Na devátém místě absolutně je další Polák, tentokrát Koltun s Fiestou R5 a desítku uzavírá Puskádi s novotou vonící Fabií R5. V rámci ERC3, což je poslední subšampionát ERC, o kterém jsme se nezmiňovali, si nejlépe vede úřadující polský šampion Habaj debutující s P208 R2.


Foto: facebook FIA ERC

Rally Islas Canarias – El Corte Inglés – po RZ7 (ERC)
1.Kajetanowicz Kajetan – Baran JaroslawFord Fiesta R51:07:45,6
2.Lukyanuk Alexey – Arnautov AlexeyFord Fiesta R5+22,7
3.Consani Robert – Vilmot MaximePeugeot 208 T16+1:45,3
4.Monzón Luis – Déniz José CarlosCitroën DS3 R5+1:55,8
5.Pérez J. – López Fernández AlejandroFord Fiesta R5+2:27,3
6.Kobus Hermen – de Wild ErikŠkoda Fabia R5+2:29,8
7.Costenaro Giacomo – Bardini JustinPeugeot 208 T16+2:48,7
8.Chuchała Wojciech – Dymurski DanielSubaru Impreza STi N15+3:40,9
9.Kołtun Jarosław – Pleskot IreneuszFord Fiesta R5+4:00,2
10.Puskádi János – Gódor BarnabásŠkoda Fabia R5+4:45,2

Soutěž můžete jako obvykle sledovat online na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 3
12. 3. 2016 07:211
0 0
Kluci z východu nebrzdí! smajlík
12. 3. 2016 08:562
0 0
Však Mads taky nebrzdil... smajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!